Svensk minister udspurgt i Rigsdagen om afvisning af Grønland

Den svenske regerings ageren som formand for Nordisk Ministerråd har fået Grønland til at overveje at forlade det nordiske samarbejde. Tirsdag blev den svenske minister for nordiske anliggender udspurgt i Riksdagen. 

Sveriges beslutning om ikke at invitere de selvstyrende områder til Nordisk Ministerråds møde i maj er blevet mødt med stærke reaktioner, især i Grønland. Jessika Roswall (Moderaterna) er i Sverige minister for nordiske anliggender. (Arkivbillede)
Sveriges beslutning om ikke at invitere de selvstyrende områder til Nordisk Ministerråds møde i maj er blevet mødt med stærke reaktioner, især i Grønland. Jessika Roswall (Moderaterna) er i Sverige minister for nordiske anliggender. (Arkivbillede)Foto: Christine Olsson/TT
Miranda Olsson

En sprække er opstået i det nordiske samarbejde efter den svenske regerings beslutning om ikke at invitere de selvstyrende områder Færøerne, Grønland og Åland til Nordisk Ministerråds sommermøde.

Grønlands landsstyreformand Múte B. Egede meddelte i et brev i foråret, at han, som en konsekvens af den svenske regerings beslutning, sætter det nordiske samarbejde på pause.

Han vil ikke deltage i Nordisk Råds arbejde eller deltage i den årlige session i Reykjavik til efteråret. Grønlands udenrigsminister har også sagt til Ekot (svensk radiostation, red.), at man overvejer helt at forlade organisationen.

Tirsdag blev ministeren for nordiske anliggender Jessika Roswall (Moderaterna) udspurgt i Riksdagen. Det socialdemokratiske medlem Eva Lindh mener, at den grønlandske boykot er bekymrende og ville vide, hvad regeringen, som i år er formand for Nordisk Ministerråd, planlægger at gøre.

Det her er noget, vi må tage alvorligt.

Eva Lindh
Medlem af Riksdagen, Socialdemokraterna

"At ikke invitere Åland, Færøerne og Grønland til mødet i maj er en afvigelse fra det normale og et form for signal, selvom det måske ikke var ment sådan, men effekterne er blevet tydelige og påvirker, hvordan vi kan samarbejde i Nordisk Råd fremover," siger hun til Altinget.

Jessika Roswall var i debatten tydelig omkring, at også Norge tidligere har valgt ikke at invitere de selvstyrende områder. Hun mener desuden, at samarbejdet fungerer godt.

{{toplink}}
Læs også

"Det nordiske samarbejde er omfattende og sker i forskellige fora og forskellige formater, både formelle og uformelle. Et tættere og stærkere nordisk samarbejde er en klar prioritet for den svenske regering, og arbejdet med at forbedre et allerede tæt samarbejde sker løbende med vores nordiske naboer."

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024