Dansk ulvebestand nærmer sig kritisk antal for at tillade jagt med ny EU-kurs

Nye tal viser, at der i 2024 er kommet 35 ulveunger til i Danmark. I forvejen var der 32-43 ulve.
Nye tal viser, at der i 2024 er kommet 35 ulveunger til i Danmark. I forvejen var der 32-43 ulve.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dorte Ipsen Boddum

Med landmænd og jægere på den ene side og naturbeskyttelsesfolk på den anden har diskussionen om jagt på ulve raset, nærmest siden den første ulv i 200 år blev fundet i Danmark igen i 2012.

Men spørgsmålet om, hvornår der er ulve nok i Danmark til at begynde at skyde dem for at holde bestanden nede, kan inden for de nærmeste måneder blive mere aktuelt end nogensinde.

Vi rammer måske de 100 ulve i løbet 2025 eller 2026, og det har vi hidtil anset for at være grænsen for, at en isoleret bestand er demografisk levedygtig

Peter Sunde
Professor, Aarhus Universitet

For det første har EU-landene ændret syn på ulvene i Europa, og de 27 lande vil i samlet flok stemme for en ændring af den såkaldte Bern-konvention senere på året. Det besluttede landene i sidste uge.

Formålet er at få ændret ulvens beskyttelsesstatus fra ”strengt beskyttet” til ”beskyttet”, hvilket vil bane vejen for, at de enkelte EU-lande nationalt kan beslutte sig for at tillade jagt.

Siden 2012 er antallet af ulve i EU ifølge EU-Kommissionen mere end fordoblet fra godt 11.000 ulve til cirka 23.000 ulve i 2023.

For det andet har Miljøstyrelsen bestilt en ny vurdering hos Aarhus Universitet af kriterierne for, hvornår ulven har opnået såkaldt ”gunstig bevaringsstatus” i Danmark.

Et væsentligt kriterium vil ifølge professor Peter Sunde, Aarhus Universitet, være, hvor stor ulvebestanden skal være, før den har opnået gunstig bevaringsstatus. Hvilket samtidig vil være den kritiske grænse for at tillade jagt på ulve i Danmark med en ændret beskyttelsesstatus i EU.

Hidtil har vurderingen fra danske forskere været, at ulvebestanden skulle over 100 individer for at kunne blive anset for levedygtig, som er en af forudsætningerne for at kunne tale om gunstig bevaringsstatus.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024