Østrig opgiver modstand mod central støtteordning i omstillingen af dansk landbrug

En særlig dansk støtteordning til klimavenligt foder i landbruget ser ud til alligevel at styre udenom problemer med EU’s statsstøtteregler.

Et nyt klimavenligt foder skal få danske køer til at udlede færre metangasser og dermed reducere landbrugets klimabelastning. En ny tilskudsordning skal få landmændene til at skifte til det nye og dyrere foder.
Et nyt klimavenligt foder skal få danske køer til at udlede færre metangasser og dermed reducere landbrugets klimabelastning. En ny tilskudsordning skal få landmændene til at skifte til det nye og dyrere foder.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dorte Ipsen Boddum

Lige så pludseligt som en central støtteordning i den grønne omstilling af dansk landbrug ramte muren i EU, lige så pludseligt er forhindringen nu ryddet af vejen.

Østrig stiller sig alligevel ikke på bagbenene i forhold til, at danske landmænd kan få tilskud fra staten, hvis de vælger et særligt foder, som får deres dyr til at udlede færre metangasser.

{{toplink}}
Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Det oplyser Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, der er en fusion af det tidligere Landbrugsstyrelsen og dele af Miljøstyrelsen.

“Indsigelsen mod ordningen vedrørende metanreducerende foder er blevet trukket tilbage. Det betyder, at vi meget snart kan trykke på startknappen. Vi arbejder lige nu på højtryk for at blive klar til at åbne ordningen,” siger Nina Aksig Nørland, enhedschef i Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø.

Metanreducerende foder er udset som et af flere væsentlige tiltag, der ad teknologiens vej skal nedbringe landbrugets klimabelastning.

Kort før en støtteordning skulle træde i kraft og få landmænd til at skifte til det nye – og dyrere foder, trak Østrig imidlertid i bremsen i EU. Den danske støtteordning var i strid med EU’s statsstøtteregler, lød begrundelsen fra Østrig.

Af en aktindsigt i Østrigs indsigelse, som Altinget har fået, fremgår det, at Østrig begrundende sin indsigelse med, at der i dag kun er en producent af det metanreducerende foder, og at den danske støtteordning ifølge Østrig risikerede at give firmaet bag det særlige foder en monopollignende status.

Men indsigelsen er altså nu trukket tilbage. 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024