Eksperter byder ind i treparten: Her bør den nye beskyttede natur ligge

I 2030 skal 20 procent af Danmark være beskyttet natur ifølge regeringens trepartsaftale. Både Københavns Universitet og Aarhus Universitet har lavet danmarkskort over de områder, der egner sig til at blive beskyttet natur. Se kortet her.

Rold Skov er et af de naturområder, som ifølge kortlægningen fra Aarhus Universitet bør være beskyttet natur. Hvis skoven reelt skal være beskyttet, skal man dog sørge for, at landbrug, skovbrug og jagt ikke forstyrrer biodiversiteten, siger biolog Rasmus Ejrnæs.
Rold Skov er et af de naturområder, som ifølge kortlægningen fra Aarhus Universitet bør være beskyttet natur. Hvis skoven reelt skal være beskyttet, skal man dog sørge for, at landbrug, skovbrug og jagt ikke forstyrrer biodiversiteten, siger biolog Rasmus Ejrnæs.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Flere moser, enge, vandløb og søer, hvor flora og fauna kan udfolde sig.

Det er, hvad Danmark skal byde på om blot seks år, hvis det står til regeringen.

I 2030 skal 20 procent af Danmarks areal nemlig være beskyttet natur ifølge den nye grønne trepartsaftale, som regeringen landede med en række aktører før sommerferien.

Nu har eksperter fra både Aarhus Universitet og Københavns Universitet lavet to forskellige danmarkskort, der kortlægger, hvor den beskyttede natur i Danmark bør ligge, hvis regeringen vil nå målet.

I dag vurderer Miljøstyrelsen, at 15 procent af Danmark er beskyttet natur, mens Biodiversitetsrådet vurderer, at det reelt kun er 1,6 procent af det danske landskab, der er beskyttet.

Bagom kortlægningen

I 2022 har forskere fra Aarhus Universitet lavet en kortlægning for Danmarks Naturfredningsforening af, hvor man bør lave beskyttet natur i Danmark for at leve op til EU's målsætning om 30 procent beskyttede naturområder. I kortlægningen har Aarhus Universitet udpeget områder, der bør udgøre 10 procent strengt beskyttet natur, og områder, der bør udgøre 20 procent beskyttet natur.

Du kan se rapporten her.

Københavns Universitet kom i sommeren 2024 med en lignende kortlægning af, hvor den beskyttede natur i Danmark bør ligge, dog ud fra nogle andre kriterier. Forskerne fra Københavns Universitet har ikke på forhånd haft et mål om, hvor meget beskyttet natur der bør være. De har i stedet undersøgt mulighederne i Danmark for at lave store sammenhængende naturområder, og det ender så på cirka 20 procent beskyttet natur i Danmark ifølge KU.

Du kan se rapporten her.

"Det kan sagtens lade sig gøre at nå målet i treparten, men det har en omkostning. Spørgsmålet er, om regeringen er villig til at betale det, det koster at lave store naturområder i Danmark, som rent faktisk styrker vores biodiversitet,” siger Carsten Rahbek, der er biolog ved Københavns Universitet, og har været med til at lave kortlægningen herfra.

Også Rasmus Ejrnæs, der er professor i biologi ved Aarhus Universitet, er fortrøstningsfuld omkring regeringens mål. Sammen med forskerkolleger fra AU har han for Danmarks Naturfredningsforening lavet et danmarkskort over potentialet for at udpege 20 procent beskyttet natur og 10 procent strengt beskyttet natur.

Hvis det skal lykkes, bliver man nødt til at sikre, at naturområderne reelt er beskyttede, understreger han. 

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024