Kronik

Seniorforsker: Hitler-møderne gjorde ikke Kongehuset til nazistiske sympatisører

Det er et demokratisk problem, når ahistoriske fortællinger fanger folks opmærksomhed og driver debatten, og når kritisk journalistik udebliver. Vi bør derfor tage historieformidling langt mere alvorligt, hvis vi skal undgå at gentage fejl som denne, skriver Steen Andersen.

At se kongehuset som sympatisører med Nazityskland er ikke bare fejlagtigt – det er ahistorisk amatørarbejde. Kronprinseparret var ikke nazistiske kumpaner, men værktøjer i Danmarks forsøg på at holde sig på god fod med Hitler, skriver Steen Andersen.
At se kongehuset som sympatisører med Nazityskland er ikke bare fejlagtigt – det er ahistorisk amatørarbejde. Kronprinseparret var ikke nazistiske kumpaner, men værktøjer i Danmarks forsøg på at holde sig på god fod med Hitler, skriver Steen Andersen.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Steen Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De seneste 14 dage har fremkaldt både panderynker og bekymring blandt mine historikerkolleger, når vi har drøftet påstanden om en tæt relation mellem det danske kongehus og Nazityskland i kølvandet på udgivelsen af journalisten Peter Kramers bog "Ridser i lakken – Kongehusets forbindelser til Hitlers Tyskland."

Grunden til bekymring har ikke handlet om selve bogen, da det var ret entydigt blandt de faghistoriske anmeldere, at der var tale om et ahistorisk amatørarbejde.

Derimod har bekymringen handlet om, hvorfor der ikke findes en større viden og generel fortidsforståelse at spore i dele af det danske medielandskab og blandt nogle politiske aktører.

Det er stærkt bekymrende, når både medier og politikere hopper på bogens limpind, som rummer påstanden om "Kongehusets tætte forbindelser til det nazistiske Tyskland."

Den første store omtale bogen fik var i Politiken 15. september, hvor en række citater fra bogen og et interview med forfatteren blev bragt – men på intet tidspunkt blev tolkningen udfordret.

For Christian 10. og kronprinseparrets vedkommende er der intet belæg for en tæt relation til Nazityskland.

Steen Andersen
Seniorforsker, Rigsarkivet.

En så opsigtsvækkende tolkning af Kongehusets rolle tages uden videre for gode varer i Politiken. Her må man forvente kritisk journalistik. Efterfølgende købte de to tidligere kulturministre Uffe Elbæk og Per Stig Møller bogens præmis og ønskede sagen undersøgt og arkiverne åbnet.

Ingen flig af sympati

Politikens chefredaktør skrev i sidste weekend, at Kongehuset gerne må "have private hemmeligheder. Men det gælder ikke, når kronprinsparret sidder i æresloge med Göring."

Ligeledes skrev Berlingske Tidendes chefredaktør i avisens leder søndag den 29. september, at "selvom hans bog er diskutabel, har den genstartet en debat om, hvorvidt Kongehuset burde finde en måde at åbne døren yderligere til de private arkiver – dagbøger og andre optegnelser – som kan være med til at kvalificere billedet af den tid."

Hermed er det tydeligt, at det er lykkedes bogen at forme debatten og det bedste våben har været den herskende uvidenhed.

Vi kan altid ønske os mere viden og indsigt i mellemkrigstidens historie, og vi skal se kritisk på dansk tilpasningspolitik til Tyskland.

Men hele afsættet hos Kramer var forkert. For kong Christian X's og kronprinseparrets vedkommende er der intet belæg for en tæt relation til Nazityskland, og der er intet i kilderne, som indikerer en flig af sympati. Tværtimod.

Læs også

Der er heller ikke noget sted i kilderne belæg for påstanden om, at Kongehuset gik foran i tilpasningen til Tyskland. I mellemkrigstiden indgik det danske kongehus i diplomatiet og fulgte de institutionelle rammer, som blev udstukket af Udenrigsministeriet.

Christian X's fire møder med Hitler i perioden fra 1933 til 1938 var reguleret og afrapporteret via gesandtskabet i Berlin.

To af møderne foregik ligefrem i det danske gesandtskab i Berlin under seniordiplomaten Herluf Zahles værtsskab, og gesandten fulgte med i kulissen under de to øvrige møde. Kongens møder med Hitler fandt alle sted i enten februar eller marts i forbindelse med Christian X's gennemrejse til og fra vinterferien i Cannes.

Alle besøg var uofficielle, og møderne varede ikke mere end omkring 15 minutter. Om Christian X's møde med Hitler den 15. marts 1937 hedder det i gesandt Herluf Zahles indberetning til udenrigsminister P. Munch, at "konversationen bevægede sig paa ganske neutrale Omraader."

Det viser tydeligt, at Frederik og Ingrid var værktøjer i udenrigspolitikken.

Steen Andersen
Seniorforsker, Rigsarkivet.

Indberetningerne om kongens møder viser i sig selv, at de var en del af dansk udenrigspolitik.

Blødt diplomati

Sagen skåret ind til benet; havde kongen ikke mødt Hitler de fire gange mellem 1933 og 1938, ville han lige netop have ført sin egen udenrigspolitik. Christian X løste en opgave for regeringen og bidrog til at føre den udenrigspolitik, som et folketingsflertal ønskede.

Der findes ingen billeder eller indberetninger om Thorvald Staunings besøg i Berlin, da statsministeren slap for denne opgave, som var outsourcet til kongen. Selv udenrigsminister P. Munch undslog sig besøg i Berlin og afviste eksempelvis i maj 1939 at tage til Berlin for at underskrive ikke-angrebspagten med Tyskland.

Men hvad med kronprinsparret i æreslogen sammen med Göring, som Politikens chefredaktør kræver en forklaring på?

Vi behøver ikke vente på en åbning af kongehusets arkiver, men kan læse Herluf Zahles indberetning af 5. november 1937. Den er tilgængelig online på Rigsarkivets hjemmeside, og er kun to klik væk fra den interesserede læser.

Her fremgår det, at Udenrigsministeriet styrede besøget, og Zahle fulgte kronprinseparret. Kronprins Frederik havde frabedt sig modtagelse "af nogen Art." Besøget fandt sted i forbindelse med en international jagtudstilling, hvor kronprinseparret i statsoperaen så en forestilling, "som overværedes af Herskaberne i Rigsjægermester Generaloberst Görings Loge."

Læs også

På afstand ser det ubehageligt ud, at Frederik og Ingrid sidder sammen med Luftwaffe-chefen, minister for fireårsplanen og arkitekten bag Nürnbergloven, som ekskluderede jøderne fra det offentlige liv og banede vejen for Holocaust. Vidste man ikke alt dette i samtiden?

Det gjorde man, og man frygtede Tyskland blandt de danske udenrigspolitiske beslutningstagere.

Derfor var det vigtigt, at være på god fod med Berlin, og her spillede Danmark sit bedste kort i form af blød diplomati. Kronprinseparret var på en pligtopgave, og regeringen og Udenrigsministeriet høstede gevinsten.

Zahle kunne indberette til P. Munch i København at opgaven var løst, og han havde benyttet besøget til "at forestille en saa stor Del af det nuværende Tysklands ledende Mænd for Deres Kongelige Højheder."

Det er et grundlæggende demokratisk problem for landet, at ahistoriske fortællinger kan fænge og rive så mange med.

Steen Andersen
Seniorforsker, Rigsarkivet.

Udsagnet viser tydeligt, at Frederik og Ingrid var værktøjer i udenrigspolitikken. I efteråret 1937 var det et hovedmål for dansk udenrigspolitik både at være på god fod med Tyskland og gode informationskilder i regimets ministerier.

Et grundlæggende demokratisk problem

Vi finder det måske ubehageligt at se danske kongelige i dette selskab, men i samtiden gavnede det Udenrigsministeriets arbejdsbetingelser i Berlin, da det hed, "at det heller ikke har svækket nærværende Gesandtskabs Stilling, siger sig selv," skrev Zahle.

Som samtidshistoriker må jeg indrømme, at forløbet og debatten har sat bekymrende tanker i gang.

Blandt historikerne troede vi på, at der var sket en stødt nedsivning fra den ganske betydelige forskning i periodens historie til samfundets kollektive hukommelse.

Det er et grundlæggende demokratisk problem for landet, at ahistoriske fortællinger kan fænge og rive så mange med.

Vi bør derfor fremadrettet tage historieformidling langt mere alvorligt, hvis vi skal undgå det, som er værre end det her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Andersen

Seniorforsker og arkivar, Rigsarkivet
ph.d. (2005), cand.mag. (1999)

Peter Kramer

Fhv. adm. direktør, TV 2 Østjylland (2000-15), indehaver af mediebureauet peterkramer.dk, 2016-
journalist (mesterlære, Folkebladet)

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. kulturminister (R) og politisk leder og MF (ALT)
Socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024