Søren Gade forventer ikke en storpolitisk kamp om færre udvalg: "Alle er interesseret i, at vi reducerer"

Antallet af udvalg i Folketinget skal skæres ned for at mindske tidspresset og give politikerne bedre mulighed for at deltage i møder. Færre udvalg kan også styrke kontrollen med regeringen, lyder det fra Danmarksdemokraterne.  

<span>"Det her skal laves for at gøre det lettere at planlægge en kalender. Det betyder ikke, at der skal laves mindre arbejde i Folketinget," siger Søren Gade<br></span>
"Det her skal laves for at gøre det lettere at planlægge en kalender. Det betyder ikke, at der skal laves mindre arbejde i Folketinget," siger Søren Gade
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Oskar Hammer Sylvestersen

Med AirPod i øret og et halvt øje på et andet udvalgsmøde forsøgte folketingsmedlem Jeppe Søe at følge med i et møde i Digitaliseringsudvalget.

Han skulle nemlig vide, hvornår Kulturudvalget nåede til punkt nummer syv på dagsordenen, så han kunne løbe derover over for at kunne deltage, fortalte han til DR i juli.  

Og sådan er virkeligheden for mange folketingspolitikere. Der er for mange udvalgsmøder og for lidt tid. Og når møderne også ligger oveni hinanden, kan det være helt umuligt at nå alt det, man gerne vil.

Men nu kan kalenderudfordringerne måske blive lidt lettere at håndtere. Folketingets formand, Søren Gade (V), sagde nemlig under åbningen af Folketinget tirsdag 1. oktober, at målet er at reducere antallet af stående udvalg i Folketinget.

Mange af nye folketingsmedlemmer har udtrykt overraskelse og frustration over, at de ikke kan passe det arbejde, de er sat til, fordi de kun kan være ét sted ad gangen.

Søren Gade (V)
Folketingets formand

Og der er ikke udsigt til en storpolitisk kamp omkring mængden af udvalg. For stemningen i Folketinget er ret god omkring dette, siger Søren Gade i et interview med Altinget:

”Ingen sidder og blokerer noget. Alle er interesseret i, at vi reducerer. De fleste er rimeligt pragmatiske omkring det her." 

Søren Gade har talt med mange af de nyvalgte folketingsmedlemmer, og de beretter om samme udfordringer som Jeppe Søe. Der er simpelthen ikke tid nok til at nå alle møderne.

”Du bliver ikke stresset af det, du når, du bliver stresset af det, du ikke når,” siger Søren Gade og fortsætter:

”Mange af nye folketingsmedlemmer har udtrykt overraskelse og frustration over, at de ikke kan passe det arbejde, de er sat til, fordi de kun kan være ét sted ad gangen.” 

Læs også

Kræfterne skal samles

Gruppeformand for Danmarksdemokraterne, Peter Skaarup, genkender også problemet. Han fortæller, at han ofte har oplevet problemer med for mange møder i Folketinget  

”Det er en hård prioritering, man må lave, når man gerne vil være tre eller fire steder samtidig.” 

Peter Skaarup sidder med i det underudvalg under Folketingets forretningsudvalg, der skal undersøge, hvilke udvalg i Folketinget der kan lægges sammen. 

”Derfor vil vi gerne samle kræfterne,” siger gruppeformanden. 

Mange ting skal læses, og mange møder ligger oveni hinanden.

Lars-Christian Brask (LA)
4. næstformand i Folketingets præsidium

Det er endnu ikke fastlagt, hvilke udvalg der skal lægges sammen. Ifølge Søren Gade vil man dog fokusere på udvalg, hvis ressortområder naturligt overlapper.

For eksempel blev der ikke oprettet et nyt udvalg, da det nye Beredskabsministerium blev præsenteret. I stedet blev det lagt ind under Forsvarsudvalget. Denne type sammenlægning vil blive mere udbredt, når antallet af udvalg bliver reduceret.

Søren Gade nævner desuden, at han gerne ser, at antallet af udvalg falder fra de nuværende 30 til under 20.

Læs også

Samme arbejdsmængde

Også 4. næstformand i Folketingets præsidium, Lars-Christian Brask (LA), fortæller, at han har oplevet et stort arbejdspres som medlem af Folketinget. 

”Mange ting skal læses, og mange møder ligger oveni hinanden.” 

Det er godt, når vi giver de enkelte udvalg mere tyngde, magt og kompetence. Det vil gøre, at man vil blive mere grundig overfor regeringen og se dem efter i sømmene

Peter Skaarup (DD)
Gruppeformand

Hvad er succeskriteriet ved at mindske mængden af udvalg? 

”At vi får mindsket arbejdspresset og får en mere effektiv lovbehandling og måde at arbejde på i Folketinget,” siger Lars-Christian Barsk.  

Men selvom antallet af udvalg i Folketinget skal blive færre, betyder det ikke, at der vil blive lavet mindre lovarbejde, forsikrer Søren Gade.  

”Det her skal laves for at gøre det lettere at planlægge en kalender. Det betyder ikke, at der skal laves mindre arbejde i Folketinget.” 

Men hvis man sætter udvalgene sammen, kommer der del færre møder, men de møder, der er, bliver jo bare længere. Hvordan mindsker det tidspresset?  

”Hvis et folketingsmedlem sidder i tre udvalg, der har møder på samme tid. Hvis nu de tre udvalg bliver omlagt til ét udvalg, skal man ikke længere løbe fra det ene til det andet. Så ja, møderne bliver længere, men man også have tiden til det.” 

Læs også

Større kontrol med regeringen 

Peter Skaarup håber også på en positiv sideeffekt, hvis man letter på arbejdspresset. 

”Det er godt, når vi giver de enkelte udvalg mere tyngde, magt og kompetence. Det vil gøre, at man vil blive mere grundig overfor regeringen og se dem efter i sømmene,” siger han. 

I løbet af efteråret vil partierne arbejde videre med, hvilke udvalg der kan lægges sammen. Men lige meget hvad deres beslutning bliver, vil den først træde i kraft efter næste folketingsvalg. 

”Så starter vi på en helt ny plade, hvor der er et nyt antal af udvalg,” forklarer Søren Gade  

”Vi vil ikke begynde at gå til formænd og næstformænd og tage noget fra dem, for det kan være svært for dem at gå hjem og forklare til deres kreds.”  

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

Jeppe Søe

MF (løsgænger), journalist og foredragsholder
journalist

Lars-Christian Brask

MF (LA), byrådsmedlem, Roskilde Kommune, 4. næstformand, Folketingets Præsidium
hd 1.del (CBS), diverse lederuddannelser fra bla International School of Management, Bruxelles og Columbia, New York

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024