Altinget logo
Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Stort flertal vedtager udskældt lov om at konkurrenceudsætte forbrændingsanlæg

Den danske affaldsforbrænding skal konkurrenceudsættes. Det står klart, efter et bredt flertal fredag stemte for regeringens forslag. Forslaget har fået meget kritik, og tre partier fra den oprindelige aftale stemte imod.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

80 stemte for, 20 imod og otte stemte hverken for eller imod.

Dermed blev regeringens forslag om at konkurrenceudsætte affaldsforbrændingen vedtaget med et solidt flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, SF, Liberal Alliance og Radikale.

Loven vil få store konsekvenser – også negative.

Jens Bomann Christensen
Direktør, Dansk Affaldsforening

Regeringen forventer, at konkurrenceudsættelsen vil føre til lukninger af affaldsforbrændingsanlæg og dermed færre klimagasser bliver udledt.

Forslaget er en udspringer af den politiske aftale fra 2020 om, at CO2-udledningen fra affaldssektoren skal reduceres. En væsentlig del af aftalen er, at der skal være mindre affald, som brændes af i 2030. Det skal ske ved at sortere og genanvende mere affald, og lukke en række af landets 23 forbrændingsanlæg.

Men det med at lukke affaldsforbrændingsanlæg gennem konkurrenceudsættelse er blevet kritiseret skarpt.

Hård kritik af lovforslag

Klimarådet og Concito har advaret om, at det ikke vil garantere CO2-reduktioner, da anlæggene måske slet ikke vil lukke med konkurrenceudsættelsen, da de stadig kan tjene penge på at importere affald og fylde ovnene med det i stedet.

Kritikken har fået et ekstra skær af drama i medier, fordi anonyme embedsfolk i Energistyrelsen følte sig presset af ministeriet, fordi de blandt andet gerne ville have eksperternes kritik skulle have vægtet tungere i årets klimafremskrivning.

Samtidig har en række kommuner frygtet for deres økonomi og investeringer i affaldsforbrændingsanlæg, som de i hvert fald forventede ville gå konkurs, hvis konkurrenceudsættelsen blev en realitet.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024