Ugens embedsmand: Mikkel Leihardt står bag udbetalingen af 20 milliarder SU-kroner

Direktør Mikkel Leihardt har stået i spidsen for Uddannelses- og Forskningsstyrelsen siden dens stiftelse. Han er glad for regeringens fokus på emnet, for som embedsmand er det altid sjovest, når ens område er en prioritet.

Det ændrede risikobillede i Europa har rokket ved Mikkel Leihardts forventninger til verden og hans syn
på, hvordan mange opgaver skal løses.
Det ændrede risikobillede i Europa har rokket ved Mikkel Leihardts forventninger til verden og hans syn på, hvordan mange opgaver skal løses.Foto: Flemming Leitorp
Johan Auken Alstrup

Hvilken opgave tager mest af din tid i øjeblikket? 

I Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har vi et grundlæggende fokus på tre områder:

Rammerne for cirka 250.000 studerende på de videregående uddannelser som eksempelvis sygeplejersker og ingeniører, ansvar for årligt at udbetale over 20 milliarder kroner i SU samt skabe mest mulig værdi for de offentlige forskningsmidler på cirka 25 milliarder kroner. Det handler om alt fra grundforskningens første ideer til den innovation, der forvandler ideerne til eksempelvis medicin og grønne løsninger.

Blå bog

Mikkel Leihardt (født 1977 i Aarhus)

Karriere:

  • 2023 - nu: Direktør, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
  • 2020 - 2023: Vicedirektør, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
  • 2018 - 2020: Vicedirektør, Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte
  • 2011 - 2018: Kontorchef, Uddannelses- og Forskningsministeriet
  • 2011: Kontorchef, Økonomistyrelsen
  • 2010 - 2011: Kontorchef, It- og Telestyrelsen
  • 2009 - 2010: Chefkonsulent, Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling
  • 2007 - 2009: Specialkonsulent, Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling
  • 2004 - 2006: Fuldmægtig, Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling

Uddannelse:

  • cand.scient.pol. (Aarhus Universitet, 2004)

Det, der fylder mest for mig lige nu, er opgaverne på vores it-område. Vi er i gang med en transformation fra en driftsorganisation til en styrelse, der både har stabil og sikker drift af centrale it-systemer, som for eksempel SU-systemet, og samtidig kan drive flere store og komplekse it-udviklingsopgaver.

Det stiller store krav til vores dygtige og dedikerede medarbejdere og chefer, og det stiller krav til os i direktionen, fordi vi skal tage ansvar for at prioritere, risikostyre og forstå, hvordan forretningen og systemunderstøttelsen skal hænge sammen.

Samtidig arbejder regeringen med ambitiøse reformer af de videregående uddannelser, og det mærker vi selvfølgelig i styrelsen, fordi vi skal understøtte, at ambitionerne omsættes til virkelighed og giver den ønskede værdi. For eksempel er regeringens udspil til en ny iværksætterstrategi lige landet.

Den sætter endnu mere fokus på, hvordan vores fremragende forskning i højere grad kan omsættes til nye virksomheder og innovation i samfundet – eksempelvis med ambitionerne om at skabe et verdensførende innovationsdistrikt for life science og kvanteteknologi i København.

Du har været med fra første færd siden Uddannelses- og Forskningsstyrelsen blev stiftet i 2020 – først som vicedirektør og senere direktør. Hvordan er det at have ansvaret for en styrelse, man selv har været med til at opbygge?

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024