Kommentar af 
Alexander Holm

Vi ignorerer naturens gratis tjenester, og det koster os dyrt

Dyre- og insektarter uddør, og det koster menneskeliv og milliarder. Fra Indien til USA og Danmark ser vi konsekvenserne af svækkede økosystemer, når mennesker ignorerer naturens gratis tjenester, skriver Alexander Holm.

Der er en lang række bestøvere blandt insekter, som efterhånden dør ud. Vores afgrøder bliver derfor ikke bestøvet i lige så høj grad som før, hvilket risikerer at koste menneskeliv, skriver Alexander Holm.
Der er en lang række bestøvere blandt insekter, som efterhånden dør ud. Vores afgrøder bliver derfor ikke bestøvet i lige så høj grad som før, hvilket risikerer at koste menneskeliv, skriver Alexander Holm.Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Alexander Holm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Biodiversitetskrisen er ikke bare problematisk, fordi det er tragisk, når arter uddør – den er også problematisk, fordi det er svært (og ofte umuligt) for os mennesker at overleve på en planet, hvor livet bliver stadigvæk mere fattigt.

Om skribenten

Alexander Holm er biolog, naturformidler og radiovært.

Han står blandt andet bag og er vært på podcasten Den Dyriske Time. I 2024 blev han kåret som Danmarks Bedste Naturformidler på Naturmødet.

Alexander er fast kommentarskribent på Altinget Miljø.

Det skyldes dét, vi kalder økosystemtjenester; de goder, vi, som menneskehed, nyder godt af, og som naturen byder ind med – helt gratis.

Disse økosystemtjenester kommer fra robuste økosystemer, hvor vi endnu ikke har decimeret (endda udryddet) bestandene af de vigtige arter, der sikrer deres udførelse.

Der findes mange eksempler på den slags tab af biodiversitet, og der kommer desværre kun flere til, efterhånden som vi ikke gør nok for at bremse biodiversitetskrisen. Det koster os dyrt.

Fra nyere tid er et af de mest voldsomme eksempler på, hvad det kan betyde for os, når arter forsvinder, fra Indien. Her ledte tabet af gribbe til mere end 500.000 dødsfald fra år 2000 – 2005. Gribbene åd ådsler fra landbrugsdyr, der var medicineret med lægemidlet Diclofenac, og det gav dem nyresvigt.

Det må siges at være et selvmål af den helt store slags, når forsøget på at drive landbrug ved at bruge meget gift, gør det sværere at drive landbrug, på grund af for effektiv gift.

Alexander Holm
Biolog

Mere end 90 procent af de omtrent 50 millioner gribbe i Indien døde, og pludselig var landet fyldt med ådsler. Deraf kom sygdom og alskens dårligdomme, og hundredetusindevis af folk døde som konsekvens.

Omkostningerne estimeres til at have oversteget 450.000.000.000 kroner om året fra år 2000 og adskillige år frem. Det er dyrt med så meget død, men en god forretning at lade dyr som gribbe være skraldemænd.

I USA har der også for nylig været en trist tendens. Efterhånden som flere og flere flagermus dør af svampesygdommen ’white nose syndrome’ (der rammer dem, mens de er i hi, og gør deres næse helt hvid af svamp), kommer der flere af de insekter, der æder landbrugets afgrøder.

For at nedkæmpe disse insekter bruger landmændene så flere pesticider, hvilket der har øget børnedødeligheden. Tabet af flagermus har altså ført til flere døde børn.

I vores egen del af verden – Europa – er vi meget bange for den afrikanske svinepest, der kan ramme vores svin. Vi løber en stor risiko, idet vi vælger en landbrugsmodel, hvor vi presser et højt antal dyr sammen på industrielle anlæg.

Med mange dyr på meget lidt plads har vi skabt optimale betingelser for viral og bakteriel proliferation. Derfor vælger vi i Danmark at udrydde hjemmehørende arter såsom vildsvinet.

Vi ofrer vores hjemmehørende natur for at opretholde en stor eksport af svinekød østpå. Det er pludselig dyrt at lave billigt svin, men regningen sendes videre til økosystemerne omkring os.

Hvad angår svinepesten, er der dog et dyr, der, ganske gratis, sløver spredningen af den: ulven. Når der ligger inficerede ådsler, æder ulven dem og neutraliserer sygdommen. Hvad er værdien ikke af sådan en service?

Verdens insekter forsvinder fra store områder og går kraftigt tilbage, efterhånden som vi gør områderne mindre egnede til de mange organismer, de plejede at huse.

Det har for eksempel ikke haft den mest positive indvirkning på verdens insekter, at verdens landbrug brugermeget insektgift.

Blandt disse insekter er dog en lang række bestøvere, og efterhånden som de dør ud, bliver vores afgrøder ikke bestøvet i lige så høj grad som før.

Det er et farligt eksperiment, vi har gang i, med altid at nedprioritere biodiversiteten.

Alexander Holm
Biolog

Det må siges at være et selvmål af den helt store slags, når forsøget på at drive landbrug ved at bruge meget gift, gør det sværere at drive landbrug, på grund af for effektiv gift.

Rachel Carson havde en udmærket pointe om netop det allerede tilbage i 1962 i den vigtige bog Silent Spring:

"How could intelligent beings seek to control a few unwanted species by a method that contaminated the entire environment and brought the threat of disease and death even to their own kind?".

Den manglende bestøvning er dyr – næsten en halv million folk dør hvert eneste år som konsekvens af den mad og næring, de mangler, nu da bestøverne forsvinder.

Og listen bliver ved. Det er et farligt eksperiment, vi har gang i, med altid at nedprioritere biodiversiteten, mens vi giver alt for fri leg til dem, der driver de industrier, der smadrer den.

Det minder om et spil klodsmajor, hvor hver brik er en art eller bestand, og vi plukker dem ud én efter én, mens vi kigger på et tårn, der stadigvæk står, og påstår, at vi ikke behøver rig natur og robuste økosystemer for at overleve.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alexander Holm

Biolog med speciale i naturbeskyttelse, radiovært, debattør og foredragsholder
cand.scient. i biologi (Københavns Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024