Altinget logo
Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Dansk fregat får grønt lys til mission i Det Røde Hav

Otte partier gav tirsdag regeringen mandat til at deltage i et amerikansk-ledet forsvar for den internationale skibstrafik i Det Røde Hav. Bekymringer om asylsøgende pirater og Danmarks mudrede rolle i regionen afholdt de resterende partier fra at give deres støtte. 

Fregatten Iver Huitfeldt lagde fra land ved Korsør med kursus mod Rødehavet den 29. januar.<br>
Fregatten Iver Huitfeldt lagde fra land ved Korsør med kursus mod Rødehavet den 29. januar.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kirstine Erika Crenzien

Alternativet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti stemte tirsdag imod udsendelsen af en dansk fregat til den amerikansk-ledede internationale koalition Operation Prosperity Guardian, der har til formål at beskytte den internationale skibstrafik mod angreb fra Houthi-bevægelsen i Det Røde Hav.  

Partierne havde op til anden og sidste behandlingen af beslutningsforslaget bombarderet udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) med spørgsmål om missionen.  

Hos Dansk Folkeparti gik bekymring på hvad der ville ske, hvis Danmark tog pirater eller Houthi-krigere til fange. For partiet skræmte sporene fra 2021, da en dansk fregat kom i ildkamp med pirater i Guineabugten ud for Afrikas vestkyst. Her endte Danmark med for nylig at måtte give asyl til piraten Lucky, der blev såret i kampen med danske specialstyrker. 

Det bliver reelt umuligt at skelne denne defensive fregat-mission fra den offensive mission

Trine Pertou Mach (EL)
Forsvarsordfører

“Man har i regeringen ikke gjort sit forarbejde ordentligt. Ingen vil have en ny pirat som Lucky til Danmark, men man har ikke afsøgt muligheden for, at eventuelle fanger kan komme et andet sted hen. Regeringen har ikke lært af den tidligere mission, vi har været på”, siger Peter Kofod, retsordfører for Dansk Folkeparti.  

Der ligger samtidig også et større spørgsmål bag, der handler om, hvor meget det danske forsvar har at bidrage med ude i verden.  

“Det her land lider af, at vores politikere har nogle ekstremt store udenrigspolitiske ambitioner, men traditionelt – ind til sidste forsvarsforlig – nogle ekstremt små økonomiske muskler. Så selvom jeg har meget høje tanker om missionens formål i Det Røde Hav, synes jeg ikke, at Danmark som lille stat i koalitionen har truffet de fornødne forholdsregler – eller har ressourcerne endnu til sådan et træk”, siger Peter Kofod. 

Hos regeringen er forståelsen af Dansk Folkepartis forbehold knap.  

{{toplink}}
Læs også

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024