Altinget logo
Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Sikkerhed og Ukraine-fodslag er øverst på EU-dagsordenen i efteråret

En ny europapolitisk sæson står for døren. Altinget lister de ting, du skal holde øje med i EU-boblen hen over efteråret.

I den kommende uge begynder de nye europaparlamentarikere sit arbejde med de første udvalgsmøder.
I den kommende uge begynder de nye europaparlamentarikere sit arbejde med de første udvalgsmøder.Foto: Europa-Parlamentet
Charlotta Asplund Catot

1. Nye initiativer på sikkerhedsområdet?

Sikkerhed vil fortsat stå øverst på EU's dagsorden dette efterår. Udviklingen i både Ruslands krig mod Ukraine og situationen i Mellemøsten er noget, som EU holder nøje øje med, og som lægger pres på Europas egen forsvarskapacitet.

I Ursula von der Leyens politiske prioriteter for hendes nye mandatperiode får forsvarspolitikken en central plads. Blandt andet taler hun for en forsvarskommissær og øgede ambitioner for forsvarsindustri på det indre marked. Hvad bliver konsekvenserne, når forsvarssamarbejdet tager historiske skridt fremad – og hvordan skal den europæiske forsvarsindustri imødekomme den øgede efterspørgsel?

{{toplink}}

Støtten til Ukraine er også fortsat et af EU's største afgørende spørgsmål. Efterhånden som krigen fortsætter, bliver det sværere og sværere at bevare enigheden blandt EU’s medlemslande om at støtte det krigshærgede land.

Tyskland, som er det EU-land, der har givet mest støtte til Ukraine, har for nylig annonceret en drastisk nedskæring i sin støtte – og samtidig vinder partier på de politiske yderfløje, som går ind for mindre støtte til Ukraine, frem i landet.

Hvis EU's stormagt begynder at vakle i sin støtte, kan det have en afsmittende effekt i andre medlemslande, hvor viljen til at støtte Ukraine allerede er aftagende i nogle kredse. Det sker, samtidig med EU kan blive nødt til at øge sin støtte for at udfylde det tomrum, der kan opstå, hvis Donald Trump vinder det amerikanske præsidentvalg i november.

 

Ursula von der Leyen blev valgt til sin anden periode som kommissionsformand i juli, og nu har alle EU’s medlemslande nomineret deres kandidat til en kommissærpost. Den 11. september forventes hun at præsentere sit forslag til en ny Europa-Kommission. Herefter følger høringer af kandidaterne i Europa-Parlamentet, der endeligt skal godkende Kommissionen.

Hvilke politikområder vil der blive lagt vægt på i den nye Kommission, hvem kommer til at sidde med hvilke emner – og hvor vil den røde linje blive trukket, når kandidaterne bliver udspurgt i Parlamentet? Processen med at få den endelige Kommission på plads forventes at vare det meste af efteråret – og udfaldet vil give et fingerpeg om den politik, som vil blive ført.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024