Altinget logo
Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Energiø Bornholm er kommet under pres: Sådan står partierne nu

Et parti har forladt forliget om Energiø Bornholm, mens et andet er begyndt at true med det efter en ny, kritisk rapport om projektet. Få overblik over, hvordan alle forligspartierne ser på sagen her.

Det var en breds kreds af partier på Christiansborg, der i sommeren 2020 blev enige om en klimaaftale, der blandt andet indeholdt beslutningen om at opføre en energiø ved Bornholm. 
Det var en breds kreds af partier på Christiansborg, der i sommeren 2020 blev enige om en klimaaftale, der blandt andet indeholdt beslutningen om at opføre en energiø ved Bornholm. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Det gør indtryk på Christiansborg, at kritikken af regeringens planer om at opføre en energiø på Bornholm i den seneste tid er blevet intensiveret.

Men det ændrer ikke på, at der fortsat er bred opbakning til projektet.

Det viser Altingets gennemgang af, hvordan partierne bag aftalen om energiø Bornholm stiller sig i sagen.

Energiøen ud for Bornholm blev vedtaget med klimaaftalen for energi og industri i juni 2020, hvori det blev besluttet kun at gennemføre projektet, hvis det var rentabelt.

Det princip brød forligskredsen dog selv med sidste år, da man blev enige om et såkaldt ”støtteløft” til projektet på 17,6 milliarder skattekroner. Det beløb har dog sidenhen vist sig at være lavt sat. Ifølge Energistyrelsens seneste tal kan der blive brug for støtte på 31,5 milliarder kroner.

Det fik tidligere på året Dansk Folkeparti til at trække sig fra forliget, og for få uger siden intensiverede tænketanken Kraka Economics så kritikken ved at kalde projektet for en ”økonomisk katastrofe” i en ny rapport.

Få overblik over, hvordan forligspartierne forholder sig til sagen herunder.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

”Vi bakker stadig op. Vi har ikke en automatpilot, der siger, at man ikke må bruge offentlige midler til kritiske samfundsopgaver. Grøn strøm bliver en meget vigtig ressource i fremtiden, så vi er ikke imod, at det koster offentlige midler. Det her er også sikkerhedspolitik. Vi skal være fri af Putins gas, og det er mildest talt heller ikke en privat opgave. Det er en politisk opgave, så det spiller også ind.”

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024