Regeringen sidder på centrale beregninger om kvælstof: "Hvad er det, der foregår?”

Snart skal Folketinget genvurdere kravene til landbrugets udledning af kvælstof til danske farvande, og i juni gav regeringen tre foreløbige bud på, hvor meget der skal skrues ned. Men den vil trods flere forespørgsler ikke oplyse, hvordan man er kommet frem til tallene. Den endelige rapport er på trapperne, lover nyt ministerium.

Regeringen har sendt tre foreløbige bud til Folketinget på, hvor meget kvælstof der skal reduceres frem mod 2027 for at nå målet om god økologisk tilstand. Men Enhedslisten har endnu ikke fået svar på, hvordan de tre bud er beregnet.
Regeringen har sendt tre foreløbige bud til Folketinget på, hvor meget kvælstof der skal reduceres frem mod 2027 for at nå målet om god økologisk tilstand. Men Enhedslisten har endnu ikke fået svar på, hvordan de tre bud er beregnet.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Hvordan er regeringen kommet frem til sine tre foreløbige bud på, hvor meget landbruget skal skrue ned for udledningen af kvælstof? 

Det kan hverken Folketinget eller pressen indtil videre få svar på.  

Miljøminister Magnus Heunicke (S) og den nye trepartsminister Jeppe Bruus (S) er tavse om spørgsmålet, selv om Enhedslisten stillede spørgsmål til miljøministeren i juni, og Altinget har spurgt regeringen tre gange hen over sommeren og september, senest i forrige uge. 

Tallene er centrale, fordi Danmark skal rette op på iltsvinden i de danske farvande og sikre godt havmiljø inden 2027, hvor EU’s vandrammedirektiv træder i kraft. Da landbruget i dag står for en stor del af Danmarks kvælstofudledning, vil det kræve reduktioner herfra. 

Regeringens tre genberegninger af kvælstofudledningen og hvor meget der skal skrues ned, blev sendt som et foreløbigt og ukonsolideret udkast til Folketinget i midten af juni.  

Enhedslisten fulgte op med spørgsmål om, hvordan regeringen har regnet sig frem til de tre foreløbige scenarier for, hvor meget landbruget skal skrue ned for deres kvælstofudledning for at leve op til EU’s vandrammedirektiv i 2027. 

Beregningerne har Enhedslisten stadig ikke fået, selvom Miljøministeriet skrev til partiet, at de ville få det udleveret i løbet af august

"Det er ikke et demokrati værdigt, at en regering holder på den slags oplysninger. De må jo have dem liggende. Er det fordi, de har brugt den regnemetode, som Landbrug & Fødevarer synes bedst om, eller hvad er det, der foregår?” siger Søren Egge Rasmussen. 

Regeringen har flere gange afvist at give Altinget indsigt i beregningerne. I et svar til Altinget skriver det nye Ministerium for Grøn Trepart, at det afventer den endelige second opinion-rapport med en genberegning af tallene fra Finansministeriet, “som forventes inden længe”.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024