Kommentar af 
Benny Damsgaard

Blå blok taber, hvis de bliver ved med at diskutere pension

Sålænge de blå partier bliver ved med at diskutere Socialdemokratiets yndlingsemne, pension, har man med sikkerhed tabt. Og man har fortjent at gøre det, skriver Benny Damsgaard.

At blive ved med at diskutere pension hjælper kun Socialdemokratiet. Blå blok er nødt til at finde sin egen positiv dagsorden, skriver Benny Damsgaard.
At blive ved med at diskutere pension hjælper kun Socialdemokratiet. Blå blok er nødt til at finde sin egen positiv dagsorden, skriver Benny Damsgaard.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Benny Damsgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Inden for pressehåndtering er der en gylden grundregel om, at man ikke nødvendigvis skal acceptere journalistens præmis. I stedet skal man benytte alle lejligheder til at tale om sine egne budskaber. Ens egne styrker.

På nuværende tidspunkt accepterer alle partier Socialdemokratiets præmis.

Socialdemokratiet vil gerne diskutere pension. Det er et godt emne for dem. Deres vælgere er optaget af spørgsmålet om tilbagetrækning, og S har tidligere vist, at de kan levere på spørgsmålet.

Det kræver ikke den store kommentatoreksamen at se, hvorfor statsministeren åbnede diskussionen om velfærdsforligets fremtid, som hun gjorde. Udspillet var designet til at skulle holde debatten i gang længst muligt og gerne til på den anden side af næste valg, hvor man så kan se, om man kan finde en løsning.

Lidt i stil med det, man gjorde med Arne-pensionen, som også i starten var meget ukonkret.

Der er ingen vælgere, der interesserer sig for forhandlingstaktik på Christiansborg.

Benny Damsgaard

Det er ikke noget, der skal findes en løsning på nu. Overhovedet ikke. Det er et signal til de frafaldne S-vælgere, ovenpå et skrækkeligt EP-valg, om, at Socialdemokratiet stadig bekymrer sig om dem.

I den situation havde oppositionen reelt kun to valgmuligheder. Hoppe med på vognen og diskutere pension. Eller det modsatte. Lade være med at tage maddingen og forsøge at tale om alt muligt andet.

Det giver god mening, at oppositionen til venstre for Socialdemokratiet har gjort, hvad de kunne, for at holde fast i diskussionen om pension. Deres position er skepsis eller direkte modstand mod en stigende pensionsalder. En position som kan bruges til at angribe S fra venstre side.

For de blå partier giver det derimod ingen mening overhovedet at blive ved med at diskutere pension, som man senest blev ved og ved med at gøre ved torsdagens åbningsdebat.

Det var fint at udtrykke skepsis overfor Socialdemokratiets økonomiske ansvarlighed, da statsministeren præsenterede synspunktet. Og kritisere regeringen for ikke at være enig internt.

Læs også

At blive ved med at holde liv i debatten giver imidlertid ingen mening. Det eneste, man opnår ved det, er, at vælgerne konstant bliver mindet om, at Socialdemokratiet vil sikre, at man kan trække sig tidligere tilbage, end der var lagt op til, og at de borgerlige partier vil det modsatte.

Der er ingen vælgere, der interesserer sig for forhandlingstaktik på Christiansborg. De interesserer sig for, hvordan reglerne bliver, når røgen engang har lagt sig. Indtil da, så kan de se, at der er partier, der vil forbedre reglerne for tilbagetrækning, og der er partier, der vil det modsatte.

De blå partier er i forvejen udfordret af Morten Messerschmidts kamikaze-kurs mod Lars Løkke Rasmussen. En kurs der fik endnu et nyk opad under åbningsdebatten.

Den kurs er for det første nødt til at finde et mere naturligt leje. Blå blok kommer ikke i nærheden af et flertal, hvis ikke Lars Løkke Rasmussen kommer med over til blå blok.

For det andet er man i blå blok nødt til at lade være med at falde i Socialdemokratiets præmis. Det trækker ikke vælgere over midten, når de borgerlige partier står tilbage som den, der vil holde hr. og fru. Danmark på arbejdsmarkedet til de er langt over 70.

Mulighederne for positive borgerlige dagsordener er mangfoldige.

Benny Damsgaard

Selvom økonomerne og meningsmaskinerne i Cepos bliver ved med at kræve senere tilbagetrækning, så er det ikke en tanke, der selv blandt kerne-borgerlige vælgere er specielt populær. Især ikke, når man ser på personer i hårde fysiske jobs.

Den blå blok er nødt til at komme op med deres egen præmis. Deres egen positive fortælling om det der kommer, hvis man stemmer borgerligt. Og vel at mærke holde fast i den.

Det kan være bedre forhold for og ikke mindst mere frihed til familier. Det kan være skattelettelser til de store mellemindkomstgrupper. Mere valgfrihed i sundhedsvæsenet.

Alt sammen temaer som vil gøre det lettere at være helt almindelig dansker. Og så stop med at love danskerne højere pensionsalder og andre former for kolde afvaskninger og strambuks, for at bruge et Anders Fogh Rasmussen-udtryk.

Mulighederne for positive borgerlige dagsordener er mangfoldige. Sålænge man bliver ved med at diskutere Socialdemokratiets yndlingsemne, pension, har man med sikkerhed tabt. Og man har fortjent at gøre det!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Damsgaard

Partner og direktør, conXus Public Affairs, politisk kommentator, ekstern lektor, Københavns Uni., fhv. kommunikationschef, Konservative
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2005)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024