Debat

Dansk IT til ny digitaliseringsminister: Find den rette balance mellem centralisering og lokal innovation

Der er behov for en styringsmodel, hvor centralisering og decentralisering går hånd i hånd og skaber værdi for borgere og virksomheder. Det bør den nye digitaliseringsminister fokusere på, skriver Ejvind Jørgensen.

I Dansk IT's udvalg for it i den offentlige sektor er vi parate til at hjælpe digitaliseringsministeren med visionen om en styringsmodel, hvor centralisering og decentralisering går hånd i hånd, skriver Ejvind Jørgensen.<br>
I Dansk IT's udvalg for it i den offentlige sektor er vi parate til at hjælpe digitaliseringsministeren med visionen om en styringsmodel, hvor centralisering og decentralisering går hånd i hånd, skriver Ejvind Jørgensen.
Foto: Dansk IT
Ejvind Jørgensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fra Dansk IT's side skal der lyde et varmt velkommen til Caroline Stage Olsen (M) som ny digitaliseringsminister. I spidsen for et større og stærkere digitaliseringsministerium får hun stor indflydelse på, hvordan Danmark fremover skal skabe sammenhæng, fremdrift og ansvarlighed i digitaliseringen på tværs af den offentlige og private sektor.

Selvom offentlig digitalisering er et ressortområde, hvor Danmark i forvejen har en klar styrkeposition, skal vi fortsat styrke indsatsen og øge vores fokus på konkret værdiskabelse for dem, det hele drejer sig om; danske borgere og virksomheder.

Innovation er decentral af natur. Hvis man prøver at centralisere den med magt, så dør den.

Ejvind Jørgensen
Formand, Dansk IT’s udvalg for it i den offentlige sektor

Ikke alt kan centraliseres

Dansk IT har i en årrække argumenteret for øget centralisering af drift og udvikling af Danmarks grundlæggende digitale infrastrukturer. Men vi har også advaret om, at centraliseringen ikke må tage overhånd, fordi det kan skabe afstand til dem, der skal betjene systemerne rundt omkring i landet og har ansvaret for produktionen.

Vores anbefaling er: Øg centraliseringen af samfundets digitale fundamenter såsom MitID, Digital Post og registre som CPR og CVR, som styrer vores grunddata. Det samme gælder tvær- og transaktionsregistre som Datafordeleren, eIndkomst og eFormue.

Men bliv ikke fristet til at tro, at vi med fordel kan digitalisere alt fra centralt hold. Det er vores samfund for komplekst til. Desuden flytter centralisering meget ansvar og ejerskab væk fra de lokale parter, som jo er dem, brugerne går til, når noget ikke virker, eller de har behov for hjælp.

Og det er ikke det eneste problem: Overdreven centralisering skaber også monopoler og stivnede systemer – og så bevæger vi os for alvor i en forkert retning.

Et eksempel: Det danske sundhedsvæsen er i dag stærkt digitaliseret. Der findes hundredvis af systemer rundt om i regionerne, som er blevet udviklet og implementeret "ude i virkeligheden," hvor det kliniske personale og patienter møder hinanden. Denne decentrale tilgang er nødvendig, fordi innovation er decentral af natur. Hvis man prøver at centralisere den med magt, så dør den.

Centralisering og decentralisering hånd i hånd

Helt anderledes forholder det sig med samfundets digitale fundamenter – her er der brug for centralisering af løsninger, som lokale aktører mange steder i landet kan bygge deres løsninger og services på, og der har vi kun brug for én af hver slags. Det giver ikke mening at have tre konkurrerende MitID'er.

Danmark har brug for en mere dedikeret politisk ledelse af digitaliseringen – derfor fortjener regeringen anerkendelse for sit initiativ.

Ejvind Jørgensen
Formand, Dansk IT’s udvalg for it i den offentlige sektor

Tager vi igen sundhedsområdet som eksempel, så udgør sundhedsdatanettet den digitale kommunikationsrygrad. Herunder Sundhedsjournalen, der blandt andet giver borgerne indsigt i deres journaler og Fælles Medicinkort, hvor de sundhedsfaglige kan se den aktuelle medicinering af en given patient. Her giver det god mening at centralisere og samle de organisatoriske kræfter omkring standardisering, certificering og national it-arkitektur.

I Dansk IT er vi helt enige i, at Danmark har brug for en mere dedikeret politisk ledelse af digitaliseringen – regeringen fortjener anerkendelse for sit initiativ. Men når de nye ministerielle kræfter bringes i spil, bør det gøres ud fra et nuanceret syn på, hvilke typer af løsninger der egner sig til at blive centraliseret, og hvilke der ikke gør.

Hvis det lykkes at finde den gyldne mellemvej i form af en styringsmodel, hvor centralisering og decentralisering går hånd i hånd på den rigtige måde, kan Danmark for alvor cementere sin position i verdenseliten for offentlig digitalisering. I Dansk IT's udvalg for it i den offentlige sektor er vi parate til at hjælpe digitaliseringsministeren med at gøre den vision til virkelighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ejvind Jørgensen

Formand, DANSK ITs udvalg for it i den offentlige sektor, CFO og Head of investor relations, cBrain A/S
HD (Handelshøjskolen i Aarhus)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024