Altinget logo
Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Analyse af 
Sanna Rayman

Sveriges nye udenrigsminister får en stejl læringskurve

Hvad betyder den svenske regeringsrokade? Ifølge Altingets svenske chefredaktør er det klart, at der nu er en kronprinsesse til statsminister Ulf Kristersson.

Maria Malmer Stenergard, må nu også betragtes som den oplagte kronprinsesse i det borgerlige statsministerparti, skriver Altingets svenske chefredaktør.
Maria Malmer Stenergard, må nu også betragtes som den oplagte kronprinsesse i det borgerlige statsministerparti, skriver Altingets svenske chefredaktør.Foto: Jessica Gow/AFP/Ritzau Scanpix
Sanna Rayman

Sverige nye udenrigsminister, Maria Malmer Stenergard, må nu også betragtes som den oplagte kronprinsesse i det borgerlige statsministerparti, Moderaterna.

Når man får posten som udenrigsminister efter blot to år som minister, er det et tegn på, at der er en plan.

På hendes CV er der ikke meget, der handler om udenrigsanliggender. Det nærmeste er den post som junior med ansvar for migrationsspørgsmål, som hun har passet de seneste to år.

Læs også

Inden da har hendes arbejde været præget af en bred vifte af indenrigsanliggender, med ordførerposter for alt fra sociale ydelser og skatter til miljø- og landbrugspolitik.

Til det kan hun nu føje den tyngde, der følger med en udenrigsministerpost. Men tyngden kommer ikke automatisk sammen med posten, så efteråret bliver formentlig hektisk for Malmer Stenergard. Men mon ikke hun bliver motiveret af en stejl læringskurve?

Flere skåninger ind

Når partifæller fra Skåne bliver sendt ud i kulden, plejer det at kunne føre til uro hos Moderaterne.

Men det hjælper nok, at den afgåede udenrigsminister, skåningen Tobias Billström, nu bliver erstattet af en anden skåning, Malmer Stenergard. Oven i købet er Sveriges nye europaminister, Jessica Rosenkrantz, også født i Skåne.

Pehrson bytter med Persson

Rokaden bød på en stribe nye ministernavne hos det store regeringsparti, Moderaterna, men det var en lille overraskelse, at også det andet regeringsparti, Liberalerna, benyttede lejligheden til at styrke holdet – ved at lade to ministre bytte ministerposter med hinanden!

Læs også

Partiformanden Johan Pehrson bliver undervisningsminister, og partifælles Mats Persson overtager i stedet posten som arbejdsmarkeds- og integrationsminister.

Strategien synes lidt uklart, men et fælles debatindlæg fra de to ministre tyder på, at svenskerne kan vente mere statslig styring på begge områder. 

I krogene hviskes der om, at de svenske kommuner gerne havde set en moderat i Arbejdsministeriet. De kommunale topfolk er vant til at ringe til regeringen og få klar besked, når ministeren er en moderat eller socialdemokrat. Den slags forbindelseslinjer findes ikke til de liberale. Desuden har Liberalerna generelt en hang til mere centralisering. Derfor kan Pehrson og Persson få behov for at styrke deres kommunikationslinjer ud i landet.

Dette er en forkortet udgave af en analyse, der oprindelig blev bragt på Altinget.se

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Malmer Stenergard

Udenrigsminister (M), Sverige
LLM (Lund Uni. 2008)

Ulf Kristersson

Statsminister, Sverige, medlem (M), Sveriges Riksdag, partileder, Moderaterna
civiløkonom (Uppsala Uni. 1988)

Tobias Billström

Afgående udenrigsminister (10/9), medlem (M), Sveriges Riksdag, gruppeleder, Moderaterna
cand.mag. (Lunds Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024