DD: Ledende ansatte og visse frivillige i statsstøttede ngo’er skal gennem samme sikkerhedstjek som forsvaret og politiet

Danmarksdemokraterne ønsker ikke sindelagskontrol, men anser grundigere baggrundstjek af ansatte og ledende frivillige i ngo’er som en nødvendig foranstaltning for at hindre terrorfinansiering. Det uddyber Danmarksdemokraternes Udenrigsordfører Charlotte Munch efter samråd med Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M)

Danmarksdemokraternes udenrigsordfører Charlotte Munch mener godt, at ansatte og ledende frivillige i statsstøttede ngo'er kan have haft en fjern fortid med tilhørsforhold til terrororganisationer, hvis de åbenlyst tager kraftigt afstand fra det i nutiden. Hun kan dog ikke sætte nogen fast forældelsesfrist på, hvor langt tilbage i fortiden, det kan være. Det forklarede hun til Altinget, efter at hun mandag havde indkaldt udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i samråd om forbindelser mellem statsstøttede ngo'er og personer med relation til organisationer på EU's terrorliste.
Danmarksdemokraternes udenrigsordfører Charlotte Munch mener godt, at ansatte og ledende frivillige i statsstøttede ngo'er kan have haft en fjern fortid med tilhørsforhold til terrororganisationer, hvis de åbenlyst tager kraftigt afstand fra det i nutiden. Hun kan dog ikke sætte nogen fast forældelsesfrist på, hvor langt tilbage i fortiden, det kan være. Det forklarede hun til Altinget, efter at hun mandag havde indkaldt udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i samråd om forbindelser mellem statsstøttede ngo'er og personer med relation til organisationer på EU's terrorliste.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Artiklen er 8. oktober opdateret med en kommentar fra Mellemfolkeligt Samvirke i afsnit 4. 

Skuffelse er det ord, Danmarksdemokraternes udenrigsordfører Charlotte Munch selv bruger.

Hun er skuffet over, at udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ikke anerkender det behov, der efter hendes mening er, for at skærpe kontrollen med ansatte og frivillige i ngo’er, som modtager statsstøtte i forhold til, om de måtte have forbindelse til terrororganisationer.

Det er ikke nok at gemme sig bag frivillighed, når vi taler om noget så sprængfarligt som at have tråde til terrororganisationer

Charlotte Munch
Udenrigsordfører, DD

Hun udtrykker sin følelse i slutningen af det åbne samråd om forbindelser mellem statsstøttede ngo'er og terrororganisationer, som hun har foranlediget ministeren indkaldt i mandag.

”Skatteyderne har krav på at vide, at det er ordentlige og redelige organisationer, deres penge bruges på,” lyder det i hendes afsluttende bemærkning.

Altinget har fanget hende efter samrådet for at spørge ind til de skærpelser, hun efterlyser på baggrund af blandt andet BT’s artikler om Mellemfolkeligt Samvirke.  

Under samrådet blev der blandt andet nævnt sikkerhedstjek som dem, ansatte i Forsvaret og Politiet og i ministerierne skal igennem. Skal den slags procedurer anvendes til ngo’er, der modtager statsstøtte?

”Ja. I hvert fald noget, der lægger sig op ad det. Vi må forvente, at når vi betaler skattekroner til noget, så er der også fuldstændig klokkeklart styr på hvem det er, der sidder og forvalter vores skattekroner.”

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024