Lige mange mænd og kvinder har oplevet seksuelle krænkelser i landets idrætsforeninger. Det viser den første kortlægning nogensinde

På overfladen kan det ligne en lidt ambivalent ligestilling, men tallene kan stadig skjule en kønsmæssig skævhed. Undersøgelsen viser desuden, at ni procent af unge i idrætsforeninger har oplevet deciderede krænkelser og seksuelle overgreb, mens hele 27 procent i samme aldersgruppe har oplevet grænseoverskridende opførsel i forskellige grader.

Breddeidrætten - her repræsenteret ved DGI's landsstævne i 2006 - kan være svær at opdage seksuelle krænkelser i. Ikke desto mindre finder de sted - og nu er de kortlagt. Hvor de på mange områder følger samme mønster som resten af samfundet, adskiller de sig på et markant område: Lige mange mænd og kvinder har oplevet krænkelser.
Breddeidrætten - her repræsenteret ved DGI's landsstævne i 2006 - kan være svær at opdage seksuelle krænkelser i. Ikke desto mindre finder de sted - og nu er de kortlagt. Hvor de på mange områder følger samme mønster som resten af samfundet, adskiller de sig på et markant område: Lige mange mænd og kvinder har oplevet krænkelser.Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Af alle de steder, hvor vi ønsker os mere ligestilling mellem kønnene, er der et sted, hvor netop den ambition indfris med en bittersød smag i munden:

Når det gælder seksuelle overgreb, krænkelser og grænseoverskridende adfærd.

Om undersøgelsen  

Rapporten bygger på en spørgeskemaundersøgelse udsendt til 4.408 voksne danskere.

Ud af dem har 1.898 personer været medlem af en idrætsforening eller –klub inden for de seneste 5 år.

Disse medlemmer har svaret på knap 40 spørgsmål om tryghed, deres forhold til træner, ubehagelige oplevelser, chikane, uønsket seksuel opmærksomhed, krænkelser og seksuelle overgreb.

Fordi det primært er den yngre del af befolkningen, der har haft grænseoverskridende oplevelser i idrætsregi, er undersøgelsen udelukkende fokuseret på aldersgruppen 18-50 år. Blandt de 18-50 årige er der 874 i stikprøven.

I få udvalgte nøgletal inkluderes hele gruppen af idrætsudøvere i alderen 18-99 år.

Læs hele undersøgelsen her

Men netop den form for ligestilling er blandt hovedkonklusionerne i en ny undersøgelse, som viser at stort set lige mange mænd og kvinder oplever seksuel chikane og krænkelser i landets idrætsforeninger.  

Undersøgelsen Trygge idrætsfællesskaber kortlægger for første gang nogensinde omfanget af seksuel chikane, grænseoverskridende adfærd og seksuelle krænkelser i idrætsforeninger. Den er udført af Analyse & Tal på opdrag fra DGI og med sparring fra Sex & Samfund. 

Kvinfo-direktør Henriette Laursen vil hverken kalde den kuriøse form for ligestilling en god eller dårlig nyhed.

”Det er udmærket, det kommer frem, at mænd også kan blive krænket. For lige meget hvor meget vi har talt om, at det kan forekomme, fortoner det sig lidt, når så mange konkrete eksempler kun omhandler kvinder,” siger hun og tilføjer: 

Det ærgrer mig lidt, at man ikke kan se, hvem der krænker. For det handler om magt, og der er kæmpe forskel på, om ubehagelige kommentarer kommer fra ens træner eller fra publikum

Henriette Laursen
Direktør, Kvinfo

”For mænd kan det være endnu mere tabuiseret at sige, de er blevet krænket, fordi mange er uvante med at tale om sig selv som ofre.”  

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024