Altinget logo
Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Flertal lander budgetaftale i København

Et politisk flertal i København har landet en budgetaftale for kommunens økonomi for 2025. Partierne er blandt andet enige om at afsætte 1,25 milliarder til nye velfærdsinitiativer. 

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Oskar Hammer Sylvestersen

Et flertal af partier i København har indgået en aftale om et nyt budget.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Økonomiforvaltningen mandag. 

Partierne Socialdemokratiet, Enhedslisten, Venstre, SF, Radikale, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er blevet enige om at afsætte flere penge til børneområdet, klimainitiativer samt social- og sundhedsområdet. 

Aftalen indeholder også tiltag, der skal få bilerne til at fylde mindre i det københavnske gadebillede.

Derudover er alle partierne undtagen SF enige om at sænke indkomstskatten med 0,1 procentpoint. 

"Med budgetaftalen er vi syv partier, som står sammen om at tage ansvar for københavnernes velfærd og byens udvikling," udtaler fungerende overborgmester Lars Weiss (S) i pressemeddelelsen.

Millioner til børne- og skoleområdet

I forlængelse af regeringens økonomiaftale med kommunerne har aftalepartierne besluttet at afsætte 1,25 milliarder kroner til velfærdsområdet.

Læs også

Konkret vil partierne bruge 394 millioner kroner på børneområdet, 511 millioner kroner til socialområdet og 138 millioner kroner til sundheds- og omsorgsområdet.

Partierne vil også afsætte 156 millioner kroner til et løft af folkeskolen ved blandt andet at indføre en to-voksenordning i børnehave- og 1. klasse. 

Især sidstnævnte initiativ glæder den fungerende overborgmester.

"Vi har sikret, at der ikke længere er en, men to voksne i de yngste klasser, som vi gik til valg på. Det er jeg stolt af," udtaler Lars Weiss i pressemeddelelsen. 

En grønnere storby

Budgetpartierne er enige om, at København skal gå forrest i kampen mod klimaforandringer og inspirere andre storbyer verden over til at investere i grøn omstilling.

De er derfor blevet enige om at investere 450 millioner kroner i CO2-fangst, der ifølge aftalen potentielt kan reducere CO2-udledningen i København med op til 900.000 tons CO2 om året.

Et andet led i aftalen er at gøre København grønnere, når det gælder biltrafikken i gadebilledet. 

Partierne er enige om at gennemføre en ny parkeringsreform, der skal være med til "at sikre parkeringspladser nok til de københavnere, som har behov for en bil" og samtidig begrænse forurening og trængsel fra udefrakommende biler, lyder det i pressemeddelelsen. 

Reformen skal konkret indeholde blandt andet betaling for søndagsparkering, justering af betalingszoner, leje af over 2.100 parkeringspladser til københavnerne og en fordobling af ladestandere.

Læs også

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Weiss

Konstitueret overborgmester, medlem af Borgerrepræsentationen (S), Københavns Kommune
økonom (Københavns Uni.), kommunikation (Journalisthøjskolen i Århus)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024