Altinget logo
Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Velfærdsmillioner, CO2-fangst og ingen gratis søndagsparkering: Få overblik over Københavns nye budgetaftale

Altinget giver dig et overblik over hovedelementerne i den nye budgetaftale for Københavns Kommune.

SF står uden for aftalen om at sænke indkomstskatten.
SF står uden for aftalen om at sænke indkomstskatten.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

København Kommune vil i de kommende år investere i velfærd, gennemføre omfattende ændringer af kommunens parkeringsforhold og oprette en reserve til CO2-fangst.

Det stod klart mandag, hvor partier Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Radikale, Dansk Folkeparti, Venstre og Liberal Alliance er blevet enige om 2025-budgettet for landets største kommune.

Derudover sænker kommunen igen indkomstskatten med 0,1 procentpoint, så den fremover vil ligge på 23,5 procent. SF står uden for denne del af aftalen.

Få overblikket over budgettet her.

Investeringer i velfærd

Budgettet lægger op til nye investeringer i velfærd. Der afsættes 394 millioner kroner til børneområdet, 511 millioner kroner til socialområdet og 137 millioner kroner til sundheds- og omsorgsområdet. 

I budgettet afsættes:

  • 38,1 millioner kroner i 2025 og 29,8 millioner kroner i 2026 til merudgifter til dagtilbudskapacitet.
  • 44,8 millioner kroner årligt i 2025-2028 til merudgifter på specialområdet.
  • Samlet 572,1 millioner kroner i 2025-2028 til mangfoldige fællesskaber, der skal sikre, at alle børn og unge kan trives, lære og udfolde sig.
  • 156 millioner kroner til et løft af folkeskolen. Det indebærer blandt andet oprettelsen af en to-voksenordning i børnehaveklasser og 1. klasser, flere overgangspædagoger, mere ledelseskraft på skolerne og "praksisnær" kompetenceudvikling på dagtilbuds- og skoleområdet.
  • 71,2 millioner kroner i 2025 til et kvalitetsløft af ældreplejen. Beløbet stiger årligt til 109,5 millioner kroner i 2027.
  • 2,5 millioner kroner årligt til at sikre flere faste læger på længerevarende botilbud på voksen- og handicapområdet.

Klima og grøn omstilling

I budgettet afsættes cirka 570 millioner kroner til initiativer, der skal sænke CO2-udledningen i København og understøtte målet om, at byen skal være klimapositiv i 2035.

I budgettet afsættes:

  • 450 millioner kroner til en reserve til energiinvesteringer. Reserven skal særligt bruges til investeringer i CO2-fangst.
  • 120 millioner kroner til klimainitiativer, der fremmer bæredygtigt byggeri og understøtter udviklingen af Københavns kommende klimaplan.

Skjult parkering og flere grønne byrum

Aftalepartierne vil rykke københavnernes parkering væk fra gadeplan og omdanne områderne til grønne byrum. Partierne ønsker at begrænse forurening og trængsel fra udefrakommende biler uden at fjerne parkering for københavnere, "der har behov for en bil".

I budgettet afsættes:

  • 40 millioner kroner årligt i 2025-2028 til leje af 2.100 parkeringspladser i private anlæg. Som konsekvens nedlægges 525 parkeringspladser i gadeplan
  • 30 millioner kroner årligt i 2025-2028 til etablering af grønne initiativer og byrum i takt med, at parkeringspladser rykkes væk fra gadeplan.
  • 115,7 millioner kroner til renovering af parkeringsanlægget ved Landgreven. Der afsættes desuden 0,7 millioner til udarbejdelse af et salgsudbud på et parkeringsanlæg under Strandboulevarden.

Det skal desuden være slut med gratis parkering om søndagen. Fremover skal bilister betale for søndagsparkering efter den første time.

Partierne er også enige om at hæve parkeringstaksten i både den grønne, blå og gule parkeringszone.

For at sikre tilstrækkeligt med parkering til byens borgere lægger aftalen op til at omdanne ambassadeparkering til beboerparkering.

Renovering af kultur- og fritidsfaciliteter

Aftaleparkerne vil prioritere 0,5 milliarder kroner til løbende at renovere og forbedre Københavns kultur- og fritidsfaciliteter. En del af pengene skal bruges på udskiftningen af en række kunstgræsbaner.

I budgettet afsættes:

  • 94 millioner kroner i 2025-2028 til genopretning af kunstgræsbaner og byggehonorar til Byggeri København. Heraf skal 12,3 millioner kroner bruges på genopretning af tre kunstgræsbaner på Ryparkens Idrætsanlæg, Nørrebroparken og stadionbanen i Sundby Idrætspark.
  • 249,8 millioner kroner samlet fra 2025-2034 til genopretning samt driftsmidler til nedslidte kunstgræsbaner og administration.
  • 24,5 millioner kroner til at realisere planen om Valby Idrætspark. Det indebærer blandt andet udarbejdelsen af plangrundlag til to lokalplaner, byggemodning og forberedelse af udbud og salg.
  • 43,1 millioner kroner til tidlig anlægsbevilling til Nyt Neurorehabilitering København i Valby Idrætspark.

Sikkerhed og bevægelse i byrummet

I aftalen investerer kommunen i cyklisme og sikrere skoleveje og øger bademulighederne i Københavns Havn.

I budgettet afsættes:

  • 48,5 millioner kroner prioriteres til kommunal medfinansiering af den udvidede stitunnel fra Jernbanebyen til Enghavevej.
  • En række mindre beløb til bredere cykelstier og øget trafiksikkerhed i kryds byen over.
  • 1,7 millioner kroner til pilotprojekter med fri badning i Teglværkshavnen og Nordbassin ved Sandkaj.

Se hele aftalen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024