Altinget logo
Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Formanden for Dataetisk Råd: Chromebook-sagen viser os en udfordring af samfundskontrakten

Johan Busse advarer mod ny lovgivning, der kan bremse en sund, dataetisk udvikling.

Chromebook-sagen udfordrer den grundlæggende samfundskontrakt, hvis ikke borgerne kan stole på, staten passer ordentligt på borgernes data, mener formand for Dataetisk Råd, Johan Nusse.
Chromebook-sagen udfordrer den grundlæggende samfundskontrakt, hvis ikke borgerne kan stole på, staten passer ordentligt på borgernes data, mener formand for Dataetisk Råd, Johan Nusse.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Den meget omtalte Chromebook-sag, der potentielt kunne betyde store udfordringer for folkeskolerne i 53 kommuner, er nået en afslutning, så skolerne her efter sommerferien stadig kan bruge computerne med Googles styresystem.

Det betyder dog ikke, at Chromebook-sagen er nået til et punktum. Den er snarere nået til en perspektiverende tankestreg.

Sagen peger nemlig på en større konflikt og en udfordring af selve den kontrakt mellem borgere og stat, som er grundlaget for velfærdsstaten, mener formanden for Dataetisk Råd.

“Man skal ikke reducere det til et spørgsmål om, at 53 kommuner kan bruge Chromebooks eller ej. Det er noget principielt,” siger Johan Busse.

“Det handler om, hvorvidt vi som samfund opfylder forpligtelsen til at beskytte borgernes data. Og borgernes opfattelse af, om der er et fair bytteforhold, når de afgiver data til staten,” siger Johan Busse.

{{toplink}}
Læs også

Sagen drejede sig om, at Datatilsynet mente, det var ulovligt, at visse data om skolebørns brug af Chromebook-computere blev overført til Google for at forbedre virksomhedens tjenester og produkter – altså var risikoen, at skolebørnenes data blev brugt til kommercielle formål.

Det er en del af standardvilkårene for brug af computerne, men der fandtes ikke hjemmel til de overførsler i dansk lovgivning.

“Borgerne har en forventning om, at når man afgiver data til det offentlige i en interaktion, så bliver der passet på de data. Det er det, der er på spil, at man her ikke har beskyttet de her data,” siger Johan Busse.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024