Altinget logo
Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Analyse af 
Mikala Satiya Rørbech

Overblik: Værd at vide om finansloven på udviklingsområdet

På udviklingsområdet ligger de store rammer fast, men der er alligevel nyheder at komme efter i regeringens forslag til finanslov for 2025. Vi tegner det store billede af de nye udviklingspolitiske prioriteter og slår ned på et par oversete detaljer.

Kenya er fortsat et af de lande, Danmark prioriterer højt at samarbejde med både gennem myndigheder og civilsamfund.
Kenya er fortsat et af de lande, Danmark prioriterer højt at samarbejde med både gennem myndigheder og civilsamfund.Foto: Line Høvik Søby
Mikala Satiya Rørbech

Der er sjældent de store overraskelser at komme efter i finanslovsforslaget for udviklingsområdet. Og så alligevel.

Det er sidste år for den nuværende udviklingspolitiske strategi ’Fælles om verden’ og regeringen kører videre ad fire kendte spor: Ukraine, den nye strategi for dansk engagement i Afrika, klima og grønt udviklingssamarbejde samt støtte til privatsektor, investeringer og handel.

Mens Udenrigsministeriet på Asiatisk plads helt overordnet får et budget, der er lidt mindre næste år end i 2024, er der til gengæld skruet op for udgifterne til udenrigstjenesten.

Den får tilført 123 millioner kroner mere end i 2024. Dermed går cirka 15 procent af Udenrigsministeriets budget til at holde udenrigstjenesten kørende.

{{toplink}}
Læs også

Kontoen til danske repræsentationer i udlandet bliver også gradvist større og er i 2025 på i alt 302 millioner kroner.

I alt vil der frem mod 2026 være 10 flere udsendte diplomater på det afrikanske kontinent end i dag. Set i lyset af, at to tredjedele af ministeriets 3000 medarbejdere arbejder uden for Danmarks grænser, lyder det måske ikke af så meget, men signalværdien er ikke til at tage fejl af.  

Hvad angår udviklingsbistanden, står regeringen ved ambitionen om at være blandt de største bidragydere til Ukraine.

Den samlede sum til udviklingsbistand er på 17,6 milliarder kroner, men rammen til Ukraine og til civile indsatser i østlige naboskabslande øges nu til i alt 1,7 milliarder kroner. Dermed fortsætter Ukraine med at være den markant største enkeltstående modtager af dansk udviklingsbistand.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024