Tomme hylder og underudnyttet udstyr: EU's udviklingsbistand til sundhed får kritik

Trods investeringer på milliarder mangler EU’s sundhedsprojekter effektivitet og bæredygtighed i partnerlande, viser revision.  

Hospitalstelt i Zimbabwe under koleraudbruddet i 2023.
Hospitalstelt i Zimbabwe under koleraudbruddet i 2023.Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/Ritzau Scanpix
Magnus Skov Illum

Selvom der er investeret over to milliarder euro fra 2021 til 2027, er EU’s sundhedsbistand til partnerlande fortsat ineffektiv og dårligt koordineret. 

Det fremgår af en ny beretning fra Den Europæiske Revisionsret, som har undersøgt EU's sundhedsindsatser i Burundi, Den Demokratiske Republik Congo og Zimbabwe. 

I flere sundhedsprojekter står klinikker tilbage med tomme hylder, i andre har man fundet “udstyr brugt for lidt”, fordi to ens interventioner er blevet gennemført samtidig eller fordi dårlig planlægning har medført, at nødvendige reservedele ikke er til rådighed.

Man bør hurtigt sørge for, at EU-midlerne bruges mere effektivt

George-Marius Hyzler
Medlem af Revisionsretten

Revisionsrettens konklusionen er klar: EU's sundhedsbistand er dårligt koordineret, og der er alvorlige problemer med effektiviteten af projekterne, herunder distributionen af udstyr og lægemidler. 

Revisorerne fremhæver, at for mange af de EU-midler, der er øremærket til sundhedssystemer, går til administrationsomkostninger. I flere tilfælde blev der taget høje gebyrer af både projektpartnere og underleverandører, hvilket i sidste ende reducerede de midler, der reelt nåede frem til de endelige modtagere. 

"Man bør hurtigt sørge for, at EU-midlerne bruges mere effektivt. Især bør man forbedre kriterierne for tildeling af penge, sikre rimelige administrationsomkostninger og styrke projekternes bæredygtighed," siger George-Marius Hyzler, medlem af Revisionsretten og ansvarlig for revisionen. 

Revisionsretten advarer også om, at mange af de sundhedsprojekter, der modtager støtte, mangler klare strategier for, hvad der sker, når EU’s finansiering ophører.  

Ifølge Revisionsretten risikerer modtagerlandene uden realistiske omstillings- og exitstrategier at forblive afhængige af international bistand, hvilket underminerer sundhedssystemernes bæredygtighed. 

I den nye rapport påpeges det, at den bilaterale bistand fra EU til partnerlandene er faldet markant, mens støtten via globale sundhedsinitiativer er steget kraftigt. 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024