Tidligere miljøkommissær revser udskydelse af afskovningslov: "Et tilbageskridt i kampen mod klimaforandringer"

Den foreslåede udsættelse af EU's omfattende afskovningslov har fået vidt forskellige modtagelser i Europa-Parlamentet. Den danske regering understreger, at Danmark er klar til at implementere loven.

Ved at stille europæiske virksomheder til ansvar for hele deres værdikæde vil EU undgå, at produkter solgt i Europa har bidraget til global skovrydning eller skovforringelse.
Ved at stille europæiske virksomheder til ansvar for hele deres værdikæde vil EU undgå, at produkter solgt i Europa har bidraget til global skovrydning eller skovforringelse.Foto: Fernando Souza/AP/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Det vækker stor glæde i den konservative lejr i Europa-Parlamentet, at EU-Kommissionen har foreslået at udskyde en meget omdiskuteret afskovningslov.

"Sammen med vores landmænd beskytter vi miljøet og undgår et bureaukratisk monster," siger formanden i den konservative gruppe EPP, Manfred Weber.

Den konservative frontfigur kalder ovenikøbet udskydelsen af loven for "mit initiativ".

Når loven træder i kraft, må produkter solgt i EU ikke have bidraget til global skovrydning eller skovforringelse.

Kommissionen foreslår nu at udskyde loven med et år for at give virksomhederne mere tid til at kunne leve op til de nye regler. Bliver Kommissionens forslag vedtaget, gælder loven derfor først fra 2026.

Mens den konservative gruppe glæder sig over beslutningen, er situationen helt omvendt hos gruppen De Grønne i Europa-Parlamentet.

Her sidder blandt andre litauiske Virginijus Sinkevičius, som indtil for ganske nylig var EU's miljøkommissær. Han kalder beslutningen "et tilbageskridt i kampen mod klimaforandringer".

"Afskovningslovens udsættelse sætter 80.000 acres (cirka 32.000 hektar, red.) skov i fare dagligt, bryder tilliden til vores globale partnere og skader vores troværdighed med hensyn til klimaforpligtelser," skriver Sinkevičius på X.

Afskovningsloven
  • Forordningen (som på EU-sprog kaldes EUDR) har til formål at reducere EU's bidrag til global skovrydning og skovforringelse.
  • Det vil påvirke virksomheder, der producerer, forarbejder eller markedsfører produkter fremstillet af kaffe, kakao, palmeolie, soja, oksekød, gummi og træ. Produkterne må ikke have ledt til skovrydning eller -forringelse efter 31. december 2020.
  • Forbruget i EU repræsenterer i dag omkring 10 procent af den globale afskovning.
  • Virksomhederne skal indsamle og indberette data og koordinater for den jord, disse varer bliver produceret på, og derefter registrere dem i et europæisk datasystem.
  • Virksomheder kan straffes med bøde, hvis de ikke overholder den nye lovgivning.
  • Hvis Kommissionens forslag om udsættelse vedtages, træder loven først i kraft for store og mellemstore virksomheder fra 30. december 2025, mens små virksomheder har helt til 30. juni 2026.
  • Danmark støtter op om loven og mener endda, at lovens anvendelsesområde også kan udvides til andre økosystemer end bare skov.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024