Revisionsretten kritiserer: EU risikerer at søsætte nyttesløs forsvarspolitik

EU-revisorerne langer ud efter EU-Kommissionens forsvarsindustrielle program, hvis mål hverken stemmer overens med dets budget eller dets tidsramme.  

Før hun var formand for EU-Kommissionen var Ursula von der Leyen forsvarsminister i Tyskland.
Før hun var formand for EU-Kommissionen var Ursula von der Leyen forsvarsminister i Tyskland.Foto: Fabian Sommer/AP/Ritzau Scanpix
Kirstine Erika Crenzien

BRUXELLES: EU smører sit forsvarsindustrielle brød for tyndt.

Sådan lyder kritikken fra Den Europæiske Revisionsret, som har opgjort fejl og mangler i EU’s første forsvarsindustrielle program, også kaldet EDIP, der blev fremlagt tidligere i år.

Loven har til formål at opbygge og styrke forsvarsindustrien i både EU og Ukraine. Samtidig skal den sikre, at europæiske lande har adgang til alt fra ordentlige uniformer til ammunition og luftforsvar.

Det har stået klart siden EU præsenterede programmet, at der var et mismatch her

Christine Nissen
Chefanalytiker, Tænketanken Europa

Med et budget på over 11 milliarder kroner skal EDIP yde økonomisk støtte til projekter, der er styrker Europas sikkerhed, over en toårig periode.

Alligevel sætter EU i sit program både for mange og for store mål i forhold til den tid og det beløb, der er sat af til det.

Det mener EU-revisorerne, som er blevet bedt om at gennemgå Kommissionens forslag, før Europa-Parlamentet og Rådet kan forhandle en endelig lov på plads.

“Når EU’s ressourcer bliver spredt ud over en bred vifte af projekter, har de ikke nødvendigvis en målbar påvirkning på europæisk plan,” skriver Michael Bain, der er seniorrevisor i EU’s Revisionsret, i en kommentar til Altinget.

Derfor bør EU formulere langt tydeligere målsætninger for sin politik – og slå fast præcis, hvor stort et beløb de forventer, der skal til for at sine mål, hvis man vil lykkes med at styrke forsvarsindustrien i Europa.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024