Regeringen vil afskære patienter fra at klage over manglende hjælp til transport

Regeringen vil fjerne en klageadgang i sundhedsvæsenet, som sidste år omstødte hver fjerde klage fra borgere. En svækkelse af retssikkerheden, lyder det fra flere organisationer. Men langt de fleste klager ender alligevel med, at myndigheden får ret, påpeger minister.

Afskaffelsen af klageadgangen for befordringsgodtgørelse indgår i regeringens liste over opgaver, der skal skæres fra for at indfri ambitionen om at nedlægge 1000 statslige årsværk. Listen blev offentliggjort i forbindelse med Nicolai Wammens præsentation af regeringens finanslovsforslag.
Afskaffelsen af klageadgangen for befordringsgodtgørelse indgår i regeringens liste over opgaver, der skal skæres fra for at indfri ambitionen om at nedlægge 1000 statslige årsværk. Listen blev offentliggjort i forbindelse med Nicolai Wammens præsentation af regeringens finanslovsforslag.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Andreas WindSimon Lessel

Fremover vil borgere ikke længere kunne klage, hvis de er uenige i regionen eller kommunens afgørelse om hjælp til transport, når de skal behandles i sundhedsvæsenet.

I hvert fald hvis et nyligt lovudkast fra sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver til virkelighed.

Som et led i regeringens ambition om at skære 1000 årsværk i staten, foreslår ministeren nemlig at afskaffe patienters klageadgang for befordring og befordringsgodtgørelse i forbindelse med sundhedsydelser.

Det viser efter min mening, at man bruger afbureaukratisering til at svække borgernes rettigheder.

Thorkild Olesen
Formand, Danske Handicaporganisationer

Men det vil være en svækkelse af borgernes retssikkerhed, lyder kritikken fra flere organisationer.

"Det viser efter min mening, at man bruger afbureaukratisering til at svække borgernes rettigheder," lyder det fra Danske Handicaporganisationers formand, Thorkild Olesen.

Han mener, at det vil øge uligheden i sundhed, fordi personer, der "ikke bare kan sætte sig ind i en bil", får sværere ved at få hjælp af det offentlige.

Også Danske Patienter og Diabetesforeningen mener, at lovudkastet vil svække en patientrettighed.

Hos tænketanken Justitia er man grundlæggende bekymret, når borgere mister muligheden for at få prøvet en myndighedsafgørelse.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024