Altinget logo
Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Efter Jeppe Søe-exit: Her er det historisk store hold af løsgængere og partihoppere i Folketinget

Folketingsmedlem Jeppe Søe er det seneste folketingsmedlem, der enten er blevet løsgænger eller har skiftet parti. Få overblik over de 12 politikerne, der ikke længere sidder i Folketinget for det parti, de blev valgt for.

Jeppe Søe er den seneste i række, der har meldt sig ud af det parti, de blev valgt for.
Jeppe Søe er den seneste i række, der har meldt sig ud af det parti, de blev valgt for.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Valgperioden fra 2019 til 2022 slog rekord med 22 folketingsmedlemmer, der enten skiftede parti eller blev løsgængere.

Og nu, mindre end to år siden valget i november 2022, er der 12 politikere, som ikke længere sidder i Folketinget for det parti, de blev valgt for.

Få overblikket her:

Mette Thiesen

Allerede kort efter folketingsvalget i 2022 valgte Mette Thiesen at forlade Nye Borgerlige efter intern uro i partiet. Herefter blev hun løsgænger i Folketinget, indtil hun i februar 2023 kunne meddele, at hun havde meldt sig under Morten Messerschmidts faner hos Dansk Folkeparti. Her er hun blandt andet sundheds- og børneordfører og næstformand for DF's folketingsgruppe.

Mikkel Bjørn

Mikkel Bjørn meldte sig ud Nye Borgerlige i januar 2023 og skiftede til Dansk Folkeparti, efter Lars Boje Mathiesen meldte sig på banen som ny formand for partiet. Han kunne ikke "se sig selv i partiet under Lars Bojes ledelse". I dag er Bjørn blandt andet DF's kultur- og indenrigsordfører og formand for Indfødsretsudvalget.

Lars Boje Mathiesen

Lars Boje Mathiesen blev valgt som formand for Nye Borgerlige i februar 2023. Men allerede måneden efter blev den nyvalgte formand ekskluderet af partiets hovedbestyrelse

Det skete, efter at Nye Borgerliges daværende hovedbestyrelse anklagede Lars Boje Mathiesen for at true med at forlade partiet, hvis ikke de overførte 350.000 kroner fra partikassen til hans egen konto. Siden da har Lars Boje Mathiesen været løsgænger i Folketinget. 

Lars Boje Mathiesen har i august fået godkendt partinavnet 'Borgernes Parti - Lars Boje Mathiesen' af Valgnævnet og har rundet 5000 godkendte vælgererklæringer.

Læs også

Jon Stephensen

Jon Stephensen meldte sig ud af Moderaterne i august 2023, efter flere historier var kommet frem i medierne om blandt andet upassende beskeder til en 19-årig partifælle, beskyldninger om magtmisbrug og anklager om forfalskning af en underskrift.

Jon Stephensen er nu løsgænger i Folketinget, men valgte at indgå i et valgforbund med regeringen i november 2023. 

Theresa Scavenius

Theresa Scavenius blev valgt til Folketinget for Alternativet i 2022. Men efter den øvrige folketingsgruppe mente at Scavenius havde "udvist modvillighed mod at samarbejde, ikke har anerkendt gruppen og ledelsen, været grov over for medarbejdere og gruppemedlemmer", blev hun frataget sine ordførerskaber i september 2023 efter en afstemning i partiets hovedbestyrelse.

Theresa Scavenius valgte fire dage efter at melde sig ud af partiet og fortsætte som løsgænger i Folketinget. 20. august 2024 kunne hun meddele, at hun havde stiftet partiet Grønne Demokrater.

Læs også

Mike Fonseca

Mike Fonseca blev ekskluderet fra Moderaterne i november 2023 efter, det kom frem, at han var i et forhold med en pige på under 18 år. Hermed forbrød han sig mod partiets adfærdskodeks, der ikke tillader "deltagelse i seksuelle aktiviteter med børn (personer under 18 år)". Fonseca har været medlem af Folketinget siden valget i 2022 og sidder nu som løsgænger.

Pernille Vermund

Efter ni år på posten som formand for Nye Borgerlige meddelte Pernille Vermund i januar 2024, at hun ønskede at nedlægge partiet. Efter en en uge som løsgænger, kunne hun 17. januar fortælle, at hun havde meldt sig ind i Liberal Alliance, hvor hun nu er erhvervsordfører og miljøordfører.

Kim Edberg Andersen

Kim Edberg Andersen blev valgt til Folketinget for Nye Borgerlige i 2022. Men efter Pernille Vermund meddelte, at hun anbefalede at opløse Nye Borgerlige, forlod Kim Edberg Andersen også partiets folketingsgruppe og sad derefter som løsgænger i Folketinget, indtil han i marts 2024 meldte sig ind i Danmarksdemokraterne. Han er partiets digitaliseringsordfører, it-ordfører og miljøordfører.

Læs også

Peter Seier Christensen

Peter Seier Christensen var med til at stifte Nye Borgerlige og blev første gang valgt til Folketinget for partiet i 2019. Men da Pernille Vermund og Kim Edberg Anderse forlod partiet, blev folketingsgruppen nedlagt. Flere advokater mener dog, at den de facto eksklusion af Seier ikke er gyldig, og at han derfor stadig er medlem af Folketinget for Nye Borgerlige.

Af Folketingets hjemmeside fremgår det dog, at han er medlem "uden for folketingsgrupperne". Peter Seier har siden august 2023 været sygemeldt med stress og kræft.

Mads Fuglede

Venstres forhenværende forsvarsordfører Mads Fuglede valgte i marts at tilslutte sig Inger Støjberg og hendes parti Danmarksdemokraterne. Han forklarede beslutningen med, at han er imod Venstres regeringsdeltagelse. Mads Fuglede er partiets klima-, energi- og forsyningsordfører og har siddet i Folketinget siden 2017, først som stedfortræder og siden som valgt medlem fra 2019.

I juni 2024 meddelte Fuglede, at han stiller op som borgmesterkandidat i Ringkøbing-Skjern Kommune det kommende kommunalvalg i 2025.

Læs også

Christian Friis Bach

Den tidligere minister Christian Friis Bach har siddet i Folketinget af flere omgange for Radikale. Men 5. august 2024 meddelte han sit skifte fra Radikale til Venstre.

Friis Bach blev valgt til Folketinget i 2011 og blev umiddelbart efter udpeget som minister for udviklingsbistand i Helle Thornings-Schmidts regering. Han trådte tilbage som minister i 2013 og forlod Folketinget i 2014. Han vendte tilbage til politik op til folketingsvalget i 2022.

Jeppe Søe

Jeppe Søe meldte sig ud af Moderaterne 5. september, efter B.T. bragte en historie om sexisme, mobning og dårlig ledelse i partiets sekretariat. Nuværende og tidligere medarbejdere har ifølge B.T. henvendt sig til Arbejdstilsynet for at gøre dem opmærksomme på arbejdsmiljø- og ledelseskulturen.

Jeppe Søe har været med i partiet fra start, inden Moderaterne officielt blev stiftet, da Lars Løkke Rasmussens projekt stadig havde karakter af en græsrodsbevægelse og opererede under navnet 'Det Politiske Mødested'. 

Læs også

Løsgængere

Den første løsgænger, Folketinget officielt har registreret, er John Christmas Møller, der i 1947 trådte ud af Konservative.

Se den fulde liste over løsgængere i Folketinget siden 1945 her.

Store profiler har forladt Folketinget

Ud over de nuværende folketingsmedlemmer, som har forladt det parti, de blev valgt for, har en række politikere helt forladt Christiansborg i denne valgperiode:

Udover ovenstående gik folketingsmedlem fra Socialdemokratiet Mette Gjerskov bort 12. juni 2023 og Konservatives forhenværende leder Søren Pape Poulsen gik bort 2. marts 2024.

Læs også

Alle portrætbilleder er fra Folketingets hjemmeside.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Thiesen

MF (DF)
lærer (N. Zahles seminarium 2008)

Mikkel Bjørn

MF (DF), formand, Indfødsretsudvalget
lærer (Jelling seminarium 2020)

Lars Boje Mathiesen

MF (løsgænger), Folketinget, fhv. partiformand og MF, Nye Borgerlige
Lærer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024