Altinget logo
Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Kommentar af 
David Trads

Alt er på spil, når Trump og Harris tørner sammen i nattens tv-duel

Det er ikke bare det halve af USA's voksne befolkning, der ser med, når Donald Trump og Kamala Harris natten til onsdag dansk tid går i direkte tv-duel. Nej, det meste af verden vil se med – for ingen vil gå glip af, hvem pokker der skal lede Amerika og derved verden de næste fire år, skriver David Trads, der kalder duellen for den vigtigste nogensinde. 

Lige nu er der dødt løb mellem Harris og Trump. I de afgørende svingstater er afstanden mellem de to kandidater på godt et procentpoint – og i den vigtigste af alle, nemlig Pennsylvania, står det ned på anden decimal uafgjort. Too close to call, som de siger!
Lige nu er der dødt løb mellem Harris og Trump. I de afgørende svingstater er afstanden mellem de to kandidater på godt et procentpoint – og i den vigtigste af alle, nemlig Pennsylvania, står det ned på anden decimal uafgjort. Too close to call, som de siger!Foto: Mandel Ngan Jeff Kowalsky/AFP/Ritzau Scanpix
David Trads
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fire scener, jeg netop har oplevet i et dybt polariseret Amerika, siger det meste:

Første scene: I et mødelokale på et eliteuniversitet i Washington DC læner en amerikansk professor sig frem for at understrege sin pointe:

"Jeg vil gerne gøre én ting fuldkommen klart: Jeg hader ikke Donald Trump. Jeg foragter ham af hele mit hjerte!"

Anden scene: Under et Trump-vælgermøde ude på landet i Pennsylvania brøler en mand op, hver gang ekspræsidenten nævner Kamala Harris' navn:

"Forræder! Kommunist! Røvhul!"

Tredje scene: Ved en middag i den kreative klasse i hovedstaden sænker en kvinde, som altid har været feminist, og som er tæt på forelsket i Harris, stemmen:

"Jeg er så bekymret for, om Amerika er parat til en sort kvinde i Det Hvide Hus… Hun skal edderbankemig ikke falde sammen i debatten. Det ville være forfærdeligt."

Læs også


Fjerde scene: På et pizzeria i en flække nær Pittsburgh langer en forretningsmand, der elsker Trump, selv fornærmelser ud mod Harris, inden han bekymret siger:

"Nu håber jeg sgu', at Trump holder sig i skindet i duellen. Hvis han begynder på alt det rableri, han nogle gange forfalder til, så vinder hun. Det må ikke ske."

Scenerne tegner et præcist billede af Amerika netop nu: For det første, at polariseringen og foragten mod sin modstander dominerer overalt. For det andet, at nervøsiteten sidder uden på tøjet i begge lejre.

Begge har ufatteligt meget på spil: Trump skal generobre det momentum, han havde, mens Biden var kandidat. Harris skal omvendt fastholde den begejstring, hun hidtil har oplevet.

David Trads

Under en rundrejse i Washington DC, Virginia, Pennsylvania og New York i de forløbne par uger stod kontrasterne i kø: I storbyerne, hvor borgerne i overvejende grad er multietniske, stemmer de fleste på Harris. Ude på landet, der i overvejende grad er hvide, vælger de Trump. Kløften mellem de to lejre er kolossal. Det er, som at opleve to politiske kulter:

Det fravær af entusiasme, der plagede vælgerne, da det var Trump mod Joe Biden, er komplet væk. Trump og Biden har begge solidt fat i deres kernevælgere. De har hver sikker opbakning fra et sted mellem 45 og 47 procent. Det er derfor, som en politolog forklarede mig i Philadelphia, reelt kun et sted mellem fem og ti procent, der afgør det hele.

"Selvom ni ud af ti af os for længst har valgt side, bruger de to partier milliarder af dollars på at bombardere alle, der bor i en svingstat, med tv-reklamer og flyers ind ad vores brevsprækker. Jeg har en bedre idé: Tilbyd de få, der vil flytte deres stemme, en ny bil. Det vil koste mindre og være mere effektivt," smiler Diana Mutz, statskundskabsprofessor.

Trods sarkasmen har hun en pointe. Stort set alle vælgere er enten republikanere eller demokrater – uanset hvem de to partier stiller med. De få – fem til ti procent – som er flytbare, betyder, at USA's valg i 2000'erne historisk har været utroligt tætte (med Obamas sejr i 2008 som undtagelsen.) Denne gang er det endnu tættere.

Læs også

Jeg kan simpelthen ikke huske, at et valg har været så ufatteligt snert:

Lige nu er der dødt løb mellem Harris og Trump. I de afgørende svingstater er afstanden mellem de to kandidater på godt et procentpoint – og i den vigtigste af alle, nemlig Pennsylvania, står det ned på anden decimal uafgjort. Too close to call, som de siger!

Derfor ser ikke bare knap det halve af USA's voksne befolkning med, når de to kandidater natten til onsdag dansk tid går i direkte tv-duel. Nej, det meste af verden vil se med – for ingen vil gå glip af, hvem pokker der skal lede Amerika og derved verden de næste fire år:

Bliver det come-back til Trump? Eller erobrer Harris som den første kvinde magten?

Forskellen er enorm. Som Mars og Venus. Den ene er en vild, uforudsigelig, grov og fuldkommen unormal politiker. Den anden er en kontrolleret, forudsigelig, skarp og fuldkommen normal politiker. Mand mod kvinde! Gammel mod yngre! Hvid mod sort! Dømt kriminel mod offentlig anklager! Østkyst mod Vestkyst. Vild mod skarp!

Hvert et ord, de siger, og hver en grimasse, de udviser, vil blive målt på den fineste af alle vægte.

David Trads

Dem, der giver gode råd til de to kandidater, er klare i mælet: Trump skal afholde sig fra personangreb, undgå at 'rable' og i stedet holde sig til at angribe modstanderen på de to områder, hun står svagest – økonomien og grænsen.

Harris skal omvendt fremstå fattet, præsidentiel, aflevere solide politiske budskaber, og undgå at blive intimideret eller virke sludrende.

Begge har ufatteligt meget på spil: Trump skal generobre det momentum, han havde, mens Biden var kandidat. Harris skal omvendt fastholde den begejstring, hun hidtil har oplevet.

Og de skal begge tænke på, hvor få der afgjorde valget i 2020 – nemlig de lidt over 40.000 vælgere (lidt mere end Parkens kapacitet!), som afgjorde valgene i Michigan, Pennsylvania og Georgia til Bidens fordel. Hvert et ord, de siger, og hver en grimasse, de udviser, vil blive målt på den fineste af alle vægte.

Der er virkeligt meget på spil: Lederskabet af den frie verden!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Kamala Harris

Vicepræsident, USA
Howard University (1986), University of California, Hastings College of The Law (1989)

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024